Етнографски ареален комплекс

Уникалният Етнографски ареален комплекс - Златоград Ви очаква!
Уникалният Етнографски ареален комплекс - Златоград Ви очаква!

Адрес: ул. България 11
тел.: 03071/ 2588, 2355
факс: 03071/ 2519
E-mail: eac@abv.bg

Златоград е разположен на предела между централната и източна част на Родопите. Градът се намира в живописна долина – от самия му център започва река Върбица, образувана от сливането на Голяма река и Малка река. Непосредствено край него по билата на южните му ридове преминава съвременната българо-гръцка граница.

Етнографският ареален комплекс представлява най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Уникален, с единственото в България съчетание на архитектурни паметници на културата, с постоянно обитаеми къщи, на музейни експозиционни витрини с конкретната занаятчийска дейност в работилниците. Разположен е на няколко улици, включващи историко - етнографски музей, традиционно златоградско кафене, шест занаятчийски работилници, Вунцовата воденица (с три съоръжения – валявица/дъща, тепавица и воденица-караджейка), както и две гостилници-механи (Беловидово и При воденицата).

Идеята за създаването му принадлежи на двамата ръководители на фирма "БУЛТЕКС" ООД - инж. Александър Митушев и инж. Стефан Башев, които осигуряват необходимите материални средства и организация. Със съдействието и на Златоградската община на 24.05.2001 г. комлексът отвори врати за посетители. Той се намира в един от кварталите на Златоград, доскоро известен като "старият град" - изграден покрай десния бряг на Голяма река.

Многобройните обекти, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал и преди всичко - на Златоград и селищата от общината.

Неговата неповторимост се обуславя от:

  • Динамичния показ на музейната експозиция и демонстрацията на традиционни трудови умения.
  • Новаторския експозиционен подход в занаятчийските работилници.
  • Разположението на обектите в сгради – архитектурни паметници на културата, включени в архитектурен ансамбъл – резерват (най-големия в Родопите!), който е обитаван целогодишно от своите стопани.

В сарашката работилница са представени и трите разновидности на занаята.

  • седларство: изработване на ездитни седла и товарни седла (самари)
  • хамутчийство: изработване на ремъчните принадлежности за впрягане на коне, магарета, мулета и камили – юзди, оглавници, хамути и др.
  • тапицерство: обшиване на седлата с подплънки от слама, вълна или други омекотяващи материали.

Интересно е, когато майсторът работи, седнал на “кончето”.

По начина на своето изграждане и функциониране комплексът няма аналог в България. Родее се типологично само с ЕМО “Етър” – Габрово. Включен е в списъка на “100-те национални туристически обекта в България”.

Посетите ли Златоград, не пропускайте да се запознаете с Етнографския Ареален Комплекс и всички природни и културни забележителности на Златоградско.Борис Тумангелов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.