Древни традиции

Нещо необичайно за традиционния туризъм може да се приживее в малко селце, скътано в полите на древни хълмове, на 14 км южно от Шумен. Село Осмар се намира между двете стари столици - Плиска и Велики Преслав. В този район са били построени резиденциите на българската дворцова аристокрация. Заради стратегическото си положение в древността селището винаги се е оказвало на пътя на големите събития. Може би затова днес тук ревностно се отстоява националната идентичност на българина.

Тук са си дали среща традиционното българско гостоприемство, благият характер на хората и веселието, което се ражда и поддържа от прочутото горчиво вино "Осмарски пелин". Пелинът се прави само тук, по древна рецепта, която се предава от баща на син. Заобиколено от обширни лозови масиви, село Осмар се превръща в емблема на най-известния с винарството си край в България.

Атракция представлява и панорамната обиколка на селото с магарешки каручки. Туристите могат да посетят и селската църква "Св. Константин и Еленa", която заслужава интерес със 150-годишната си история и старинните лечебни икони.

Една забележителност, в близките околности, е скалният манастир Боаза. Тук може да се почувства силното естествено енергийно излъчване, обвързващо мястото с вековна култова традиция. За него свидетелства и древното езическо светилище, около чийто олтар енергийното поле се сгъстява най-силно.

Осмар е нещо, което не може да се опише с думи! Той трябва да се види и почувства! За да остане спомен за цял живот!Анета Свещарова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.