Сърцето на траките

Казанлъшката котловина е наречена с почти кинематографичното име Долината на тракийските владетели.

Подземно пътуване из тайнствени гробници и съкровища предлагат култовите храмове в района, строени в кратък исторически период, края на VI - началото на II в. пр. Хр. Те са повече от където и да било другаде в България и имат необикновено разнообразна архитектура. В Казанлъшко са открити 15 тракийски гробници и всяка е различна. Многообразието им не може да бъде обяснено само с богатото въображение на тракийските архитекти и строители, нито със самостоятелните виждания на всеки владетел за вида на задгробното му жилище.

Първи в долината са открити най-емблематичните доскоро археологически паметници - Казанлъшката гробница и единственият намерен тракийски град - Севтополис от края на IV в. пр. Хр., потопен след пълно проучване под яз. Копринка. През 1944 г. войници копаят окопи и се натъкват на гробницата, която бе единствената със запазени уникални стенописи до откриването на храма при Александрово до Хасково през 2000 г.

Севтополис е разкрит през 1959 г. при строителството на язовира Копринка и донася веществено доказателство, за което мечтаят всички археолози - надпис. На мраморната плоча е изписано, че селището с дворец улици, къщи, дворове и две куполни гробници е столицата на Севт III.

Експедицията на Георги Китов работи в Казанлъшко от 1992 г. Проучила е стотина могили и е открила множество гробници с правоъгълни или кръгли камери и ритуални ложета, десетки гробове, стотици предмети от злато, сребро, бронз, глина и стъкло с изключителна научна и художествена стойност. Късметът спохожда Георги Китов още при първите разкопки при Малката могила между Шипка и Шейново, от която буквално "извират" бронзови и златни находки, образец на тракийското изкуство. Следва гробницата в Сашова могила с полуцилиндричен свод от каменни блокове, които се повтаря в храмовете в Славчова могила край Резово и в Сарафова могила до Казанлък.

Гробнично-култовият комплекс в голямата могила Оструша до Шипка е с 6 помещения от 100 кв. м, с разграфен на правоъгълници и квадрати таван и останки oт стенописни изображения с инкрустирано злато.

Храмът в могилата Шушманец, с бяла колона в кръглата камера, бие по внушителност и остава най-големият до откриването на комплекса в Старосел, Пловдивско. Друга двойка са куполните гробници при Голяма Арсеналка и при Могилата на грифоните с богатата украса от орнаменти. А редом преддверието на гробницата в могила Хелвеция пази дори следи от кръвта на жертвен кон.

Увлекателен е разказът за работата в последните години - Старосел, Александрово, гробниците до Мъглиж и в Попова могила до Оряховица, Старозагорско. През лятото на 2004 г. край Шипка е открит гробът при могила Светицата с откритите в него броня, златната маска и пръстен и храмът-гробница на Севт III ("легитимиран" с 3 надписа на името му върху два съда и върху шлем), със съкровищата и бронзовата глава отпред в Голямата Косматка.

Казанлъшката долина е сърцето на тракийските владения по нашите земи, с обилие от материални свидетелства за духовния живот и вярванията, за култови ритуали и за бита на траките, доказва, че тяхната цивилизация е била равностоен партньор на гръцката през I хилядолетие пр. Хр.Велиана Христова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.