Женственият остров

В района на Пафос има доста интересни места, които трябва непременно да посетите
В района на Пафос има доста интересни места, които трябва непременно да посетите
Мястото е толкова красиво, колкото и родената тук Афродита, кълнат се всички, които са имали късмет да го посетят

От много високо погледнат и при по-силно въображение, Кипър наподобява ренесансово женско тяло, твърдят някои фенове на божественият остров. Природата му пък си е направо по женски капризна, уточняват местните. Дали тези съвпадения са случайни, или причината е легендата, според която тук се е родила Афродита - най-красивата сред безсмъртните - нова никой не може да каже. Едно нещо обаче е безспорно - и това е красотата на острова.

"Никъде няма да видите толкова женствен остров", каза преди време за Кипър авторът на "Зорба гъркът", поетът и драматургът Никос Казандзакис. Между другото той е родом именно от Кипър, което донякъде обяснява възхитата му.

Какво може да се каже за това място? Много, биха възкликнали веднага онези, които са имали щастието да го посетят. Кипър е не само красива природа, слънце, въздух и море, но и много история - цели 9 хилядолетия. В този дълъг период островът е преживял много - тук са се родили не един и два мита, вихрили са се любовни истории между египтяни и римляни, земята е била тъпкана от отоманските нашественици, помни венецианските набези от 1571 г. и годините под британската корона.

Точно от британците са останали и някои типично английски навици - като шофирането в лявото платно, вечерята в седем, голфът, бирените пъбове. Дори увлечението по футбола, където съвсем логично симпатиите клонят към "Манчестър Юнайтед" и "Арсенал". Останали са и военни бази. Всъщност от 26 години островът е разделен на гръцка и турска част. В този смисъл съвсем нормално е сравнението между столицата Никозия и Берлин от близкото минало. И тя също като големият германски град е разкъсвана между Изтока и Запада.

Но ако човек се абстрахира, може да се наслади на чудно хубавата природа. Не случайно Кипър е любимият остров на почти всички европейци - и богати, и от средната класа, та дори и недотам заможните. Истина е, че ваканциите там не са съвсем евтини, но пък има достатъчно места, всяко от които предлага различна степен на стандарт. И най-ниският обаче е на изключителна висота.

Освен с плажовете си Кипър се слави и с горите от черен бор и ливански кедър, както и със снежните върхове на Тродос, които задържан снежните си пелени до края на март. Месец-два след това поляните пожълтяват от цъфналата лайка. В полите на Тродос има безбройни манастири, които заслужават също внимание. В някои от тях има чудотворни икони на Богородица, които целогодишно привличат поклонници от цяла Европа.

Фаворити сред туристите са Ларнака и Лимасол, тъй като предлагат наистина световно качество на услугите. Интересни са обаче и Агия Напа и Притарас, които се славят с белите си плажни ивици, досущ като карибските. На полуостров Акамас пък се намират минерални извори. Местните твърдят, че в тях се е къпала Афродита, а легендата разказва, че тук Венера изкушавала Адонис.

В района на Пафос има доста интересни места, които трябва непременно да посетите. Едно от тях е гробницата на царете северно от гр. Палепафос. Също и византийският палат край портата на ниския град, както и мозайките от III-IV в. от домовете на Дионисий, Тезей и т.н., дохристиянските катакомби и музеите... Между Пафос и Лимасол са винарските селища Омодос, Коилани, Ваза и храмът на Аполон.

Интересни манастири има и между Лимасол и Ларнака. А близо до Ларнака е красивата джамия на Хала султан. В Китион е прочутата стена на циклопите и базилика от XI в. Националният музей се намира в столицата Никозия.

Какво не трябва да забравяте, ако имате път към Кипър? Топла връхна дреха. Макар да е горещо през деня, вечерите на острова са понякога прохладни. А си заслужава да погледнете красивия залез, който обагря скалите в розово.

Другата ефектна гледка е морето. То наистина е толкова синьо, колкото и по рекламните фотоси на туристическите агенции. В този случай няма никакъв трик.Евгения Гяурова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.