Бяла топола

Град Батак е разположен на 1040 м надморска височина, в долината на река Стара река, по склоновете на Баташката планина в Западните Родопи. Градът е с население около 4 000 жители и отстои на 35 км от Пазарджик, 25 км от Велинград и 155 км от София.

Регионът на Батак е населяван още от най-древни времена, за което свидетелстват множеството тракийски, римски и славянски крепости, могили и мостове, открити в района. Името на Батак е трайно свързано с Априлското въстание. През 1876 г. многохилядна турска войска изгаря до основи селището. Загиват над пет хиляди души, като около две хиляди са изгорени живи в църквата Света Неделя.

Днес интересни за посетителите са: Историческият музей, църквата Св. Богородица и църквата Св. Неделя, намиращи се в центъра на града. В района на Батак могат да се посетят резерватите Голям Беглик и Дупката, язовирите Батак, Беглика, Голям Беглик и Широка поляна. Туристите имат възможност за екскурзии до местност Чудните мостове, село Старосел, историческият Бачковски манастир.

Около язовир Батак има изградени три курортни селища разполагащи с около 10 000 легла: Цигов Чарк, Селце и Св. Константин. Те са идеално място за отдих по всяко време на годината. Тук е изградена и ски-писта Батак, с дължина 1 200 м и писта за ски бягане, с дължина 20 км.

Живописната природа, наличието на резервати, природни забележителности и водни ресурси, са идеални условия за развитието на района като туристическа дестинация.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.