Описание от г-н Шад

Описание и наблюдения на господин Шад, капитан в Гайсбрук, за пътуването до Леванта, което извърши със свитата на императорското посолство.

Старата крепост е разположена до Дунав срещу Нишката врата. Нейните високи стени със зъбери се свързват странично с ъглите на четвъртити кули, които са гъсто покрити с оръдия. Две оръдия има на стените, свързващи два бастиона, от които онази, която гледа на изток във формата на кула, е по-висока и по-масивна от всички останали. Един нисък, подзидан и назъбен насип, без да е укрепен странично по стар маниер, заобикаля всичко, а освен него и един ров, по-дълбок, отколкото широк, чийто насрещен шкарп е подзидан. В него има кална и застояла вода, дълбока няколко стъпки. От всички страни водата е заградена само с обикновена стена, висока колкото другите насипи, но тя е със стръмен наклон и укрепена от двете страни...

Над билото минава една тънка, перпендикулярна и прорязана от зъбери стена, както нашите стари градски стени. Откъм водата тя е защитена с един насип. След един тесен проход започва нейният парапет, който е облицован до нивото на подножието на стената.Капитан Шад, 1740 г.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.