Планинско колоездене в България


Колоезденето може да се практикува както в града, така и сред природата. Това е спорт за хора, които трудно се вписват в рамките на конвенционалното, за които няма ограничения, а адреналинът никога не е достатъчно.

В града не е особено лесно да караш велосипед. Алеите, ако изобщо ги има, са или тесни, или къси, или пък най-неочаквано завършват с казан за боклук или каменна саксия. Направо си е опасно. Но по-екстремните натури са прескочили тези невзрачни ограничения и са се отдали на планинско колоездене. Това е начин да спортуваш, дишайки чист въздух, покачвайки нивото на адреналина, наслаждавайки се на малко свежест и красиви гледки.

Привържениците на това занимание се увеличават, особено след като колоезденето в по-големите градове стана почти невъзможно заради натоварения трафик и лошите настилки по улиците. Да не говорим за парковете, където условията са добри, но се крият лоши хора със зли намерения в погледа.

За да практикуваш планинско колоездене е нужен добър велосипед, някои аксесоари и най-вече ентусиазъм. Дори за живеещите в равнината, България предлага достатъчно условия за колоездене. Не е необходима сериозна организация, освен ако преходът не е тежък или дълъг. За препоръчване е никога да не се отправяте на колопоходо сами, защото човек никога не знае какво може да го сполети. Почти във всички по-големи градове се сформират клубове и дружинки по планинско колоездене, за които можете лесно да откриете информация.

Тук ще ви посочим по няколко изпробвани и доказани маршрута за различните планини в България, като разчитаме на вас да ни пишете, ако откриете вълнуващ нов маршрут, който ви е впечатлил.

Витоша - Люлин

Колоездене в Ярлово

Бояна - Тихия кът

Алеко - Черни връх - ЖелезницаВанина Паскалева, снимка автора


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.