Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Свети Влас.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Регионалното министерство отдава под наем 22 атрактивни плажа

Дата: 16.02.2015
Беден народ - празни плажове
И това лято руските туристи ще бойкотират нашето Черноморие и ще се отправят към много по-привлекателния тихоокеански рай

Конкурсите са за 5 години, а цените достигат до 500 хил.лв. годишно

Министерството на регионалното развитие търси наематели на 22 плажа за следващите пет години. За повечето от предлаганите ивици се търси стопанин от няколко години насам, но не се явяват кандидати. Сред предложенията има и няколко атрактивни плажа в Свети Влас, Елените и др. Началните цени, за отделните процедури, започват от малко над 2 хил. и достигат близо 500 хил. лв. годишно. Заявки за участие в търговете могат да бъдат подавани до 13 март, като обявената цена на документацията е 500 лв., а офертите ще бъдат отворени на 20 март.

Сред обявените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството процедури за избор на наемател на 22 плажа има няколко атрактивни ивици, за които традиционно има кандидати. Тази година ще се търси стопанин на централния и западния плаж в курорта Свети Влас. Централният плаж е с обявена начална цена от малко над 256 хил.лв., което е сред най-скъпите предложения, сред всички морски ивици. Наддаването за западния плаж в курорта, който е и значително по-малък на площ, започва от 39 800 лв. годишно.

Регионалното министерство обяви търг за наемател на плажовете Елените 1 и Елените 2, в едноименния курорт, намиращ се непосредствено до Св. Влас. Кандидатите за тях ще трябва да плащат годишен наем от минимум 161 375 лв., за по-голямата ивица и 5 745 лв., за по-малката. Сред атрактивните предложения е и един от най-големите плажове в община Царево - Нестинарка, който се намира в южната част на курорта, в района на едноименния къмпинг. Именно около този плаж са и някои от най-големите туристически комплекси в Царево. Обявената от регионалното министерство начална тръжна цена за Нестинарка е 273 хил.лв., което го нарежда сред най-скъпите плажове.

Голяма част от останалите 22 предложения, за отдаване на под наем на плаж, са били обявявани и в предходни години, но така и не са се явявали кандидати за тях. Отново се търси стопанин на плажовете Кабакум-централен и Кабакум Бисер, във Варна, както и плажовете в Бяла. Обявените начални цени за отделните ивици започват от 9 хил.лв. и достигат близо 50 хил.лв. Сред предложенията са плажовете Чайка-север и Чайка-юг, които могат да бъдат наети за минимум 21 660 и 5 646 лв. на година.

Най-скъпите предложения, през тази година, са за ивиците в община Аврен, в района на Камчия. Плажът Камчия-север 2 е с начална тръжна цена от 415 440 лв., без ДДС. Съседният Камчия-север 3 се отдава под наем за най-малко 596 723 лв. на година. Миналата година плажовете бяха без стопанин.

В България има над 190 плажа, като традиционно минимум 1/3 от тях нямат наемател или концесионер. Заради липса на интерес, през миналата година без стопанин бяха над 40 на сто от ивиците в страната - общо 83 по данни от регионалното министерство, като преобладаващата част от тях бяха по Южното Черноморие. Годишните приходи за 2014 г. от концесии и наеми на плажове са 13 млн.лв., като половината от тях се превеждат по бюджета на общината, а 10 % - на областната управа.

в-к Дневник

Видяна общо: 673 рейтинг: 0.34

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Регионалното министерство отдава под наем 22 атрактивни плажа
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.