Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Девин.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Днес се подписва се екологична харта за Девин

Дата: 13.01.2012

Устойчиви SPA & Wellness дестинации

Пет хотела в Девин - Исмена, Персенк, Орфей, Евридика и Девин, общината и местното ловно-рибарско дружество подписват днес екологична харта "Устойчиви SPA & Wellness дестинации“. Хартата съдържа над 100 мерки за подобряване и опазване на околната среда не само в хотелите, но в града и околността.

През изминалата година инициаторите на Екохартата работиха с експерти на Инициатива за зелен бизнес по намаляване на консумацията на енергия , за въвеждане на ефективни мерки за пестене на вода и управление на отпадъците. Подготвени бяха инструкции за обучение на персонали и отпечатани съвети към гостите, с които те биват насърчавани за екологично поведение.

Основна цел на проекта е преминаване към “зелени” и устойчиви бизнес практики от хотелите на територията на град Девин. Проектът се надява, че съвместната работа на хотелите и общината за прилагане на системи за управление по околната среда ще доведе до създаването на уникална туристическа екодестинация в Девин.

Основните ползи от проекта са:

  • намаляване на разходите за потребление на ресурси (електричество, продукти, вода, и др.)
  • участие на персонала в по-добра работна среда
  • брандиране на екодестинацията Девин
  • изграждане на местен капацитет за устойчиво регионално развитие и повишаване на знанията на участниците в проекта по устойчиви бизнес практики и прилагане на системи за управление по околна среда

Подписвайки екологичната харта, хотелите и общината се ангажират да прилагат принципите и идеите, заложени в нея. Инициатива за зелен бизнес ще продължи да ги подкрепя в техните усилия.
Следващата стъпка е да се работи за сертификата EMAS, даван на организации, прилагащи успешна система за управление по околна среда. Схемата за управление по околната среда и одитиране – EMAS, е доброволен инструмент на ЕС за управление по околна среда. Организациите с такава регистрация отговарят на всички закони, спазват екологични и морални норми и водят активна политика по опазване на околната среда. Те си поставят конкретни цели и изпълнението им се контролира през равни интервали от време от независими експерти по околната среда. За пръв път ЕMAS е обнародван през юли 1993 г. като средство за екологична политика на Европейския съюз. Само три български компании досега притежават този документ. В момента има още много фирми, които са на различни етапи от прилагането на схемата.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на програма Еко иновации на Европейската комисия и програмата за малки проекти на глобалния екологичен фонд.

Инициатива за зелен бизнес е създадена от фондация Тайм и българско-холандската фирма Таофес за подкрепа на устойчивото развитие сред малкия и среден бизнес.

Хартата можете да изтеглите тук: taofes.eu/news и от страницата на фондация ТАЙМ.

Подписването на хартата ще се състои на 13 януари 2012 година, петък, в 12:00 часа, в хотел Исмена, в Девин.

Видяна общо: 478 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.