Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Триград.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Затвориха за посетители пещера Дяволското гърло

Дата: 13.05.2010

Пещерата Дяволското гърло, край село Триград, от вчера е затворена за туристически посещения, съобщи кмета на община Девин Здравко Василев. Причината за затварянето на природния феномен е спор върху правото на собственост върху пещерата. В момента тя се оспорва две общини - Смолян и Девин. Преди време областният управител на Смолян Стефан Стайков издава заповед, с която настоява община Девин, която до този момент стопанисва природния феномен, да предаде собствеността. В началото на година Стайков обявява пещерата за държавна собственост.

В момента община Девин обжалва в съда акта на Областна администрация - Смолян. Община Девин има акт за собственост от 2000 г., припомни Василев. Всички дела до този момент за собствеността на пещерата са спечелени от община Девин, последното е от края на април. Тогава Върховният административен съд отново потвърждава собствеността им, каза още кметът на община Девин.

Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма, коментира забраната Василев. Той посочи, че най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, но процедурата ще продължи три-четири месеца, като през това време туристическият обект няма да работи. От това по думите на кмета ще пострада и бюджетът на община Девин, в който са заложени 200 000 лв. приход от туристически такси, събирани в пещерата, които са предвидени за туристически дейности.

На 9 юни в Окръжния съд в Смолян ще бъде гледано делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена. Затварянето на обекта заплашва целия летен туристически сезон, смята Здравко Василев. Това е най-посещаваният туристически обект в Родопите, който е включен и в 100-те национални туристически обекта.

Агенция Фокус

Видяна общо: 497 рейтинг: 0.13





Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.