Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пирин.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Пирин може да влезе в застрашения списък на ЮНЕСКО

Дата: 07.07.2009

Национален парк Пирин може да попадне в застрашения списък на Комитета по световно, културно и природно наследство на ЮНЕСКО от февруари 2010 г. с всички последствия за страната, сигнализираха 30 неправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България". Това решение е взето в края на миналата седмица на годишната среща на организацията. И другият обект под закрилата на ЮНЕСКО у нас - резерватът Сребърна, е попадал в черния списък, но след неговото естествено възстановяване е изваден.

Направените две проверки в Националния парк Пирин през 2002 г. и 2007 г. са установили сериозни нарушения при строителството на ски курортите. През 2007 г. България е гарантирала, че ще прекрати незаконното разширяване на ски зоните в Пирин и е отложила наказанието. От 2002 г. ски зоната в парка се е разширила между 2.5 и 3 пъти, каза Петко Цветков от фондация Биоразнообразие. Наесен у нас идва нова мисия на ЮНЕСКО, за да установи какви са нарушенията на страната ни и да се убеди на място дали тя има намерение да предприеме мерки за опазване на парка.

Ако България не прекрати застрояването, организацията заплашва да включи Пирин в листата на "световното природно наследство в опасност". От екологичните организации съобщиха, че в началото на 2009 г. България е предложила ски зоните над Банско, Добринище и Разлог да бъдат изключени от границите на защитения обект. "Така в прав текст държавата признава, че не е успяла да го опази. Това решение е сериозен дипломатически гаф", коментира Цветков. В момента в парка има и други намерения за нови ски зони.

Освен спиране на строителството ЮНЕСКО поставя и допълнителните условия към България до 2010 г. Те включват увеличаване на държавното финансиране за парка и държавни гаранции, че ще се прекратят всички решения на местно или регионално ниво, с които продължава унищожаването му. От световната организация изискват още доказателства, че процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда до момента и в бъдеще са обективни.

Видяна общо: 531 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.