Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Родопи.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

В Родопите маркираха две диви кози по европейски проект

Дата: 08.02.2012

Двете диви кози, които редакцията на вестник Дневник ще следи като партньор по проект за опазване на вида в Родопите, вече са уловени, маркирани с GPS-GSM предаватели и пуснати на свобода, съобщиха от българска фондация Биоразнообразие, която работи по инициативата заедно със сдружение за дива природа Балкани, ловно-рибарско дружество - Девин и РИОСВ - Пазарджик.

Първо е бил уловен възрастен мъжки (между 7 и 9-годишен), който, според природозащитниците, вероятно е баща на част от младите животни в стадото. За него в-к Дневник избра името Исидор, защото получи информацията на 4 февруари, когато църквата почита св. Исидор Пелусиотски. Според житията на светиите той е бил монах, живеещ в планина в Долни Египет през V век. На гръцки името означава "дар от Изида", а тя е богинята на живота и магията.

Втората коза - Дивна, е над 10-годишна женска и е едно от старите животни в местната популация. Оцеляла е толкова години, въпреки бракониерите и хищниците и според природозащитниците е отгледала поне 8 малки козлета. Името й беше предложено от читател на вестник Дневник във форума под статията, разказваща за проекта.

Животът на Дивна и Исидор

Възрастните женски са много ценни. Тези животни знаят най-добрите места за хранене, водопой и всички опасности и предават този опит на по-младите. Женските животни живеят и по-дълго от мъжките, при които смъртността е по-висока.

Животните са маркирани с GPS-GSM предаватели, за да се проследят миграциите им, което ще подобри тяхното опазване. Използван е последно поколение GPS-GSM предавател, който е разработен в България. Нашийникът може да бъде препрограмиран от наблюдаващия екип и да засича и предава различен брой местоположения на животните. Редакцията на вестник Дневник също ще получава информация за местоположението на Исидор и Дивна и ще разказва какво се случва с тях.

Участник в проекта поставя GPS-GSM нашийник на Дивна. Устройството ще подава информация за движението й през следващите 12 месеца. След свършване на основната батерия, която се очаква да издържи минимум 1 година, но може и по-дълго, с допълнителен предавател ще бъде активирано устройство за освобождаване на нашийниците и те автоматично ще паднат от шиите на животните.

В България има над 2 000 диви кози. Половината от тях са в трите български национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан. Останалите са на територията на няколко държавни ловни стопанства в Родопите. В миналото дивата коза е обитавала всички скални комплекси в българските планини. По-късно на няколко пъти е била почти изтребена заради безконтролен лов и е оцелявала само в най-недостъпните скални масиви.

Дивите кози съдействат с пашата си за поддържането на поляни, които са ключови за много видове растения и безгръбначни. Те са също и основна хранителна база на брадатия лешояд, който в миналото се е срещал у нас. Затова възстановяването и опазването на дивата коза ще съдейства за опазването на голям брой други животински и растителни видове.

В момента видът е сериозно застрашен, най-вече заради ширещото се бракониерство, което е основната причина за смъртността на дивите кози.

Тези животни са изключително добре приспособени за живот по скалите. Много често те любопитно наблюдават хищниците отвисоко, където не могат да бъдат достигнати. Единствените естествени врагове са рисовете, които ловуват диви кози с внимателно издебване. Точно любопитството им ги прави лесна плячка и за човека. Откритите скали са идеално място за лов с карабина с оптика и те са брутално изтребвани от бракониери на много места у нас. Затова наличието или отсъствието на диви кози е най-добрият индикатор за бракониерство в даден район.

Въпреки че дивата коза е защитена от закона, от ловните стопанства се допуска отстрел на около 50 животни годишно за трофеен лов. Цената на трофей от дива коза може да достигне 7 000 лева.

Българска фондация Биоразнообразие

Видяна общо: 1990 рейтинг: 0.68

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.