Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Горна крепост.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Има връзка между двореца и акропола в Перперикон

Дата: 22.07.2009

През това археологическо лято екипът на Николай Овчаров смята да се посвети изцяло на реставрацията, консервацията и експонирането на Перперикон. Предстои обследване на връзката между двореца - светилище на тракийските царе и акропола, най-ефектната част от паметника.

„Това е много тежък за проучване участък, мястото, където започва изкачването от двореца към акропола. Южният склон на акропола е много стръмен, но той трябва да бъде проучен, за да се разкрие връзката му с двореца", обясни Овчаров. Още първия ден, при преглеждането на пръстта от старите миналогодишни изкопи, струпана в подножието на Перперикон, изскочила монета на Филип Македонски, бащата на Александър Велики. Очакванията на Овчаров са да бъде разкрита добре запазена архитектура на северната част на акропола, каквато има в западната част, както и самата му връзка с двореца светилище.

От 6 юли започна разчистването на терена. Проучванията ще продължат до средата на септември. Получени са първите 10 % от финансирането на посетителския център, чиято първа копка направи президентът Георги Първанов в края на юни. Общата сума на проекта е 2 600 000 евро. Изграждането на посетителския център е първият етап от проекта. В момента се набират работниците за реставрацията и консервацията на Перперикон и Клисе башъ, което е вторият лот на проекта.

Видяна общо: 604 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.