Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пловдив.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Панаирът дава знак, че България продължава да работи

Дата: 29.09.2009

В условията на криза Международният технически панаир събра близо 2000 фирми, от които над 1 200 чуждестранни и това е добър знак, че България продължава да работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който откри 65-ото издание на най-авторитетния форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа. Според премиера ЕСЕН 2009 показва, че мерките срещу кризата дават резултати. Бизнесът създава работни места и храни хората, добави г-н Борисов.
„Пловдивският панаир ще си бъде все в Пловдив, той е марка на града, известна в цял свят, и ще я пазим. Моето присъствие тук и присъствието на министъра на икономиката Трайков са ясен знак за това”, заяви министър-председателят под аплодисментите на присъстващите пловдивчани, депутати, посланици и представители на местната власт.
Фирмите да правят успешен бизнес и да изкарват пари, пожела Борисов на участниците в ЕСЕН 2009. 785 български и 1 206 чуждестранни компании се представят до 3 октомври в панаирния комплекс в Пловдив. Те показват най-новите изделия и технологии в областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, химията, информационните технологии, управлението на водите, автомобилната индустрия.
След като преряза лентата, министър-председателят разгледа щандовете на изложителите. С токайско вино и чардаш беше посрещната официалната делегация на щанда на Унгария, която тази година е страна партньор на форума. Бойко Борисов беше впечатлени от изложбата на холограмни картини и майсторството на състезател, който демонстрира бързо сглобяване на Кубчето на Рубик.
Мога цял ден да разглеждам тези коли, заяви той в началото на обиколката си в Автосалон Пловдив, където 20 фирми излагат 140 експоната. На щанда на Нисан показаха на премиера новият модел GTR. Двигателите на колите се сглобяват ръчно по стария английски метод, само 100 майстора в Япония имат лиценз да извършват тази операция и слагат своя подпис на всеки мотор, който са монтирали.
Жалко, че повече български предприятия не бяха приватизирани от големи чуждестранни компании, както стана с Шкода, коментира г-н Борисов, докато оглеждаше най-новите модели на известната марка.
В палатата на международната изложба Машиностроене официалната делегация се спря на щандовете на Арсенал, ЗММ България холдинг и няколко чуждестранни изложители, а на откритата площ до нея – на експозицията на фирмата Fire systems, която предлага съоръжения за аерозолно гасене на пожари.
Чудесно, в тази криза само да докарат експонатите до тук струва много пари, отбеляза Бойко Борисов в края на обиколката си.
„Въпреки кризата, изложението запазва своя облик на иновационен и инвестиционен център. Показват го както експонатите, така и наситената делова програма», подчерта в своето слово преди откриването главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. 15 световни новости и 72 изделия, които идват за първи път на българския пазар, присъстват на ЕСЕН 2009.
България и Унгария могат да си сътрудничат в областта на иновациите и на контактите между малките и средни предприятия, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков след срещата със своя унгарски колега Ищван Варга. Двете държави искат да участват активно в енергийните проекти Набуко и Южен поток, добави той.
„Започнах трудовата си кариера в Унгария и имам особени сантименти към тази страна. Обнадежден съм от възможностите за активни контакти между нашите две държави”, заяви министър Трайков в словото си при откриването на експозицията на Унгария на 65-ия Международен технически панаир. „За нас е чест и голяма радост, че сме страна партньор. Нашите бизнес намерения са сериозни – коментира Ищван Варга. - България е важна точка в нашата външна политика и сме готови да ви подкрепяме в ЕС. Можем успешно да си сътрудничим в областта на енергийните проекти, туризма и връзките между фирмите.” Той посочи, че стокообменът между двете държави се е удвоил за последните 4 години и вече е почти 900 млн. евро, а Унгария е на 9-о място сред чуждестранните инвеститори в България с вложения от 1.15 милиарда евро.
Очаква се около 100 000 души да разгледат Международния технически панаир в Пловдив. Палатите са отворени за посетители от 9 до 18 ч., в последния ден – до 14 ч., билетът струва 6 лева, а за пенсионери, ученици и инвалиди – 4 лева.
С попълнена анкетна карта гостите могат да участват в томбола на Автосалон Пловдив, в която наградата е кола по избор между 7 марки. Тя ще бъде дадена на 3 октомври. Почти всички участници в автомобилното изложение предлагат специални отстъпки и бонуси за клиентите си по време на панира.

Видяна общо: 599 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.