Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пловдив.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Пазарът на нови автомобили отлепи от дъното

Дата: 13.10.2009

Пазарът на нови автомобили отлепи от дъното, което достигна през август, като през септември продажбите са с 65 повече от последния летен месец. През деветия месец на годината статистиката на Асоциацията на автомобилните производители и техните официални представители (ААП) отчита 1877 сделки .

През август те бяха 1812 - най-лошо постижение за последните три години. Поглед към миналия септември със сигурност натъжава дилърите, тъй като тогава те са успели да продадат 4564 нови автомобили, или спадът е над 58 %.

За първите девет месеца на годината в България са били купени 21 075 леки и лекотоварни автомобили, камиони, автобуси и мотоциклети. Година по-рано продажбите са били с почти 53 на сто по-високи (44 490). Най-драматичен остава спада при търговията с камиони, където пазарът се е сринал с над 80 % - 3 097 срещу 664 сделки. Причината е ясна - проблемите в строителството, боксуването на инфраструктурните проекти и спирането на финансирането от банките на подобни крупни инвестиции.

Най-слабо се отразява кризата на дилърите на мотоциклети, които отчитат свиване на поръчките с малко над една трета. Любопитното тук е, че в класа между 500 и 1 000 кубика дори има повишаване на продажбите от 56 на 96, което се дължи на крупна сделка на един от дилърите на БМВ с МВР.

Що се отнася до най-популярните марки на нашия пазар промяна няма, като при леките автомобили Тойота продължава да е лидер с 11.05 % дял, формиран от 2241 продажби. Вторият - Фолксваген отчита 1931 сделки (9.52 %). Бронзът е за Опел - 9.15 на сто дял и 1 856 продажби.

При камионите Мерцедес е недостижим с 340 поръчки (42.71 % от пазара), следван от Ивеко (236) и Ман (91).

Пежо е едноличен лидер пи двуколесните моторни превозни средства със 171 сделки, като държи над 45 % от пазара. Втората позиция е за БМВ, а третата за Паджо.

Видяна общо: 606 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.