Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пловдив.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Разкопаването на реките е било толерирано от структурите на МОСВ

Дата: 15.10.2009

"Разкопаването на реките за инертни материали нерядко е ставало със съдействието на структурите на екоминистерството", заяви вчера в Пловдив зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Преди дни ведомството обяви, че е разпоредило проверки на четирите басейнови дирекции във връзка с многобройните сигнали от страната за вандалско изкопаване на речните корита. Регионалните структури на екоминистерството трябва да издават и по закон контролират изпълнението на разрешителните за добив на инертни материали (чакъл и баластра) от реките. Ревизиите на министерството ще се опитат да установят евентуално участие на служители на местните структури на МОСВ в схемата с унищожаването на речните екосиситеми. Вероятно ще последват кадрови промени в басейновите дирекции и екоинспекциите, допълни Манева. Резултатите от проверката ще бъдат обявени в края на октомври.

"Най-много и най-сериозни нарушения са констатирани в региона на Басейнова дирекция – Пловдив", каза Манева. Сред фрапантните случаи е добивът на материали от коритото на р. Чая преди вливането й в Марица, по думите на зам.-министъра мястото в момента е "лунен пейзаж". Пораженията са вследствие на работата на четири добивни фирми, всичките с редовни разрешителни. Според зам.-министъра тежко е състоянието и на реките Стряма, Първенецка и Марица. Бившият шеф на дирекцията Петя Раева, по време на чийто мандат е допуснат скандалният добив, сега е депутат от Движението за права и свободи.

В началото на седмицата министър Нона Караджова обяви, че се подготвя наредба, с която добивът на инертни материали от речните корита в страната ще бъде ограничен.

Видяна общо: 597 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Разкопаването на реките е било толерирано от структурите на МОСВ
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.