Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пловдив.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

АК Сибир започва полети от летище Пловдив

Дата: 23.12.2009

Сибир е втората по пазарен дял в Русия, след Аерофлот

"Руската авиокомпания Сибир, известна с търговската си марка S7, ще започне да лети от летище Пловдив до Москва от 25 декември", съобщи зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев. Полетът ще е веднъж седмично до московското летище Домодедово.

Според сайта на компанията, цената на билета е от 290 до 920 евро в двете посоки, в зависимост от класата. Очакванията на транспортното министерство са, че превозвачът ще увеличи честотата на полетите. В момента компанията лети веднъж седмично до Варна.

Руската държава притежава 25.4 %. Останалите са собственост на Наталия Валериевна Филева. Компанията е създадена от новосибирския отряд на Аерофлот. През миналата година Аерофлот поиска разрешение от руското транспортно министерство да му предаде пакет акции от Сибир, но сделка беше блокирана от руската антимонополна служба.

През лятото на тази година ръководството на Аерофлот отново потвърди интереса си към конкурента си. Тя обяви, че е възможно да се обмисли сливането на двете компании. Според руските медии действията на най-големия руски превозвач се продиктувани от страха от създаването на алианса Росавио, която да обедини 11 превозвача, по инициатива на правителството на Москва. В алианса трябва да участва и Сибир. През миналата година тя смени руските самолети Ту-154 и Ил-86 с Боинг 737 и Ербъс 320 и обяви, че през тази година планира да наеме 6 самолета за вътрешни полети Ан-28. Има редовни линии до Дубай, Тенерифе, Мюнхен, Мадрид, Киев, Дюселдорф. Превозените пътници през 2008 г. са се увеличили с 3.4 % до 5.8 млн. Чистата печалба е 73.3 млн. рубли. (2 млн. евро).

В скоро време българското транспортно министерство планира да обяви и конкурс за редовен превозвач от летище Пловдив до Баку. "Това е част от стратегията за развитието му. През април следващата година ще намалим таксите с 40 %, за да привлечем повече авиокомпании", коментира Камен Кичев. До края на годината ще е готова концепцията за концесиите на пристанища, летища и гари.

Тя предвижда отдаването на концесия на летищата Пловдив, Стара Загора, Русе и Горна Оряховица и жп гарите в Пловдив и София. Транспортният министър Александър Цветков обясни, че се обсъжда и възможността за концесионирането на стария терминал на софийското летище, който в момента се използва от чартърните и нискоразходни компании. Той твърди, че за момента няма инвеститорски интерес към него.

Такъв, при предишното правителство, за концесия или отдаването му под наем прояви България Ер. "Ще поканим инвеститори от Европа и Близкия Изток, ЕБВР и Световната банка да участват в процедурата", обясни Кичев. В момента единствените летища на концесия са тези във Варна и Бургас.

Видяна общо: 905 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.