Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Пловдив.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Летище Пловдив е пред фалит

Дата: 18.02.2015

Приватизация по схема "Костов - БТА Балкан"

"Държавното дружество Летище Пловдив е изправено пред фалит и е въпрос на време кредиторите да си поискат чрез съда неразплатените над 1 млн. лева за миналата година плюс 360 хил.лв. от 2011 г." - призна изпълнителният директор Иван Карнабитов.

Най-големият кредитор е EVN, а основният длъжник на компанията е Министерството на транспорта, което и неин принципал. През 2014 г. министерството е намалило месечните плащания към летището от 220 хил. на 170 хил.лв., а от шест месеца не превежда и тези пари.

Карнабитов не вижда бизнес доводи, с които може да реши проблемите на летището и на 13 февруари депозира оставката си.

За пръв път без заплати останаха 154 служители на летището. За януари те получиха по 200 лв. аванс и обещанието, от страна на министерството на транспорта, че ще бъде преведена поне една от неизплатните заплати.

"Като спешен изход от ситуацията, виждам съкращаване на работното време и персонала с 30 %. В момента летище Пловдив, като международно признато резервно летище, работи 24 часа в денонощието. Предложихме работното време да бъде от 6 часа до 22 часа, но нямаме решението на принципала" - обясни Карнабитов.

Приходите на аерогарата идват по два канала. Първият е собствената търговска дейност, а другият източник на финансиране е от Гражданска въздухоплавателна администрация към Министерството на транспорта. Според Закона за гражданското въздухоплаване, тя превежда пари на летището за нетърговски дейности, като осигуряване безопасността на полетите, поддържане на летателното поле, електроснабдяването и т.н., за което авиокомпаниите плащат държавни такси, които после се връщат на летищата. Това финансиране за летището е намалено с 21.4 % и от 2.6 млн.лв., през 2013 г. За 2014 г. приходите по това перо са 2 млн.лв.

"Намалената издръжка се изплаща с много голямо забавяне, но въпреки ситуацията, съдбата на летище Пловдив не е застрашена. Съветът на директорите изпрати доклад до министъра на транспорта, водят се ежедневни разговори, но до момента няма реакция от министерството на транспорта" - сподели Карнабитов.

Общият размер на приходите за 2014 г. от оперативна дейност на Летище Пловдив ЕАД  е малко над 4 млн.лв., а на разходите - 5.2 млн.лв. При това разходите са свити с 1.23 %. Анализът на собствените търговските приходи на компанията, в това число приходи от наземно обслужване, обработени товари, продажби на авиогориво, от търговски обекти, показва нарастване от 65.74 % спрямо 2013 г.

в-к Дневник

Видяна общо: 1142 рейтинг: 0.57

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.