Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Слънчев бряг.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Слънчев бряг се пука по шевовете, чакат 12% ръст на чуждите туристи

Дата: 21.08.2007

Повечето хотели в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг са пълни на 100 процента, а прогнозите са за 12 на сто ръст на чуждите туристи това лято спрямо миналата година. Това съобщи шефът на Контролния съвет на Съюза на собствениците в курорта Веселин Налбантов.

Прогнозата е за почти двоен ръст спрямо очакваните 6-7 на сто повече почиващи през лято` 2007, направени от експерти в бранша отпреди няколко месеца. Тя идва и на фона на информацията отпреди ден за срив на туризма в Несебър и някои други селища в близост до Слънчев бряг, където половината от семейните хотели се оплакват от липса на гости.
Легловата база в курорта е почти запълнена, като традицонно най-много са гостите от Германия, макар и с известен спад, Великобритания и скандинавските държави. Не е тайна обаче, че околните селища страдат от недостиг на туристи, признава и Веселин Налбантов. Причината е, че традиционните летовници в тези селища - македонци, сърби и такива от бившите съветски републики, срещат трудности при издаването на визи от страна на нашите консулства, има и някои ограничения от страна на ЕС. Затова държавата трябва да се отвори и да привлече отново тези традиционни за нас славянски пазари. Няма основание те да бъдат ограничавани. Може да се въведат по-облекчени механизми за издаването на визи, вкл. и на границите, предлагат от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според Налбантов не отговарят на истината твърденията, че хотелиерите ни предпочитат чужденците пред българските граждани. Съгласно европейските директиви сме задължени да продаваме продукта си и на българи, и на чужденци. Някои туроператори обаче се чувстват ощетени, поради факта, че това монополно право, което имаха досега - с приоритет към чужденците, вече им се изплъзва, коментира Веселин Налбантов. Според него вече се забелязва тенденция да се предлагат специални атрактивни пакети с услуги в рамките на закона, с които се намаляват цените, както за български, така и за чужди граждани. Относително е точно с колко, защото зависи от много фактори, а и хотелите са различни, каза още той.

След махането на бариерите преди десетина дни в курорта всичко е спокойно. Това е положителна мярка, която се въведе, за да могат и българските граждани да се радват на морето, коментират от комплекса. Няма хаос, задръствания и безпорядък, а движението е нормално и трансферите на туристите се извършват безпроблемно. Аргументът на поддръжниците на пропускателния режим, че така се ограничават кражбите в комплекса, е лишен от основание, защото джебчиите и уличните крадци са пешеходци, твърдят от съюза на собствениците.

Видяна общо: 583 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Слънчев бряг се пука по шевовете, чакат 12% ръст на чуждите туристи
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.