Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Слънчев бряг.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Бранят с живи вериги дюните в Слънчев бряг

Дата: 30.08.2007

Хотелиери, туроператори и жители от морските общини ще бранят с жива верига уникалните пясъчни дюни в Слънчев бряг. Хората са готови да се вдигнат на бунтове, след като стана ясно, че има реална опасност плажът да бъде погълнат от строежи. "Ще използваме всички възможни средства, за да опазим природното богатство на Южното Черноморие и да не допуснем защитените дюни да бъдат заменени с бетонни джунгли", заяви вчера председателят на инициативния комитет за защита на дюните Мишо Инджов.

Хотелиерите в Слънчев бряг протестираха още в началото на август, след като стана ясно, че е в ход тайна процедура за преобразуване на 500 декара пясъчни дюни от публична-държавна в частна, държавна или общинска собственост.

Според запознати в дъното на конспирацията е един от най-големите туристически босове Младен Мутафчийски. Намеренията му лъснаха заради концесионери, на които е било предложено да им бъдат намалени таксите срещу ползването на по-малка част от плажа. Първоначално и от строителното, и от екологичното министерствo отрекоха да са чували за подобни идеи.

От инициативния комитет обаче съобщиха вчера, че вече са получили отговор от екоминистерството, който потвърждава опасенията им. Оттам са признали, че действително са постъпвали няколко искания за промяна на статута на дюните между Слънчев бряг и Несебър.

Последното искане е било теренът да бъде предоставен за автопаркинг. От ведомството на Джевдет Чакъров обаче са отрязали апетитите на наглите предприемачи. До момента държавата все още не е дала категоричен отговор за границите на защитените територии на морския бряг, нито се e произнесла по искането на хотелиерите за мораториум върху разпоредителните сделки за тях.

От гражданското сдружение се заканиха, че ако до края на следващия месец не получат адекватен и конкретен отговор, ще сезират с официално писмо европейския парламент. "Ще разкажем целия случай пред парламента на Европа с молба да се намеси в започналия процес на унищожение на уникалните пясъчни дюни. Ще поискаме в присъствието на международни еколози да бъде извършено ново заснемане, което да покаже точните терени, на които се намират дюните и каква част от тях вече е застроена", заяви председателят на инициативния комитет в Слънчев бряг Мишо Инджов.

Той и останалите членове вече са изпратили сигнал до международната организация Син флаг. В момента заедно с еколози подготвят писмо, което ще стигне до европейския парламент.

в-к Стандарт

Видяна общо: 474 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.