Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

30 университета записваха българчета през уикенда

Дата: 31.01.2007

По 1200 души на ден регистрираха организаторите на второто изложение "Отворени врати за образование в чужбина" през уикенда, което е близо 6 пъти повече от кандидатите да учат в странство през миналата година. Така измериха небивалото нарастване на интереса към чуждите университети и колежи организаторите от консултантска къща "Дарби" (EHS Study abroad). Според българските консултанти причините за огромния интерес към изложението са от една страна значително намалелите такси за университетско обучение, а от друг ­ качеството на образованието и необходимостта да се владеят няколко чужди езика и различни култура в съвременното глобално общество. Най-голям тази година е напливът към втората степен на висшето образование ­ магистърските програми, но се наблюдава и все по-голямо търсене на възможности за средно образование, както и общите езикови курсове, обобщи наблюденията си управителят на "Дарби" Бистра Илиева.

30 елитни университета и колежи, сред който Middlesex University, Лондон, University of Porthsmouth, Business and Management University, Швейцария представиха своите програми и ценови оферти, както и възможност кандидатите да направят безплатно своите входни езикови тестове. Всички, които се запишат за обучение по време на изложението пък получаваха намаление от 3%. Изпити по английски и математика, както и тест за интелигентност изискват повечето висши и средни училища в Европа. Най-голям интерес проявяват студентите към специалности като мениджмънт, информационни технологии, както и към социалните науки, сподели представителката на Американския колеж в Дъблин Ева Перез. Според нея българските кандидати имат много добри шансове, защото освен езикови познания имат и много добра обща култура. Годишната такса за обучение в Дъблин е 4 500 евро и още толкова излиза издръжката за година следване.

В другите страни таксите за обучения варират от 1 500 евро в Германия и Холандия до 3000 британски лири в Англия. Но всички представители на учебни заведения предупреждават, че годишната издръжка излиза поне 2-3 пъти по-скъпо.

Безплатно остава обучението в скандинавските страни Дания, Норвегия и Швеция, като в някои от университетите там има и обучение на английски език. Те са и едни от най-богатите на програми, известни най-вече с предтижно образование в областта на политологията и международните отношения, социалните и историческите науки.

в-к Стандарт

Видяна общо: 515 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.