Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Три лавини удариха Пирин

Дата: 30.01.2007

Достоен за Холивуд екшън се разигра в Пирин, след като 3 лавини се стовариха край пистите над Банско само за няколко часа. За щастие жертви няма. 28-годишна жена се отърва със счупен крак.

Първата лавина падна в 9,35 ч в местността Ечмище край пистите на платото. При нея няма пострадали. Снежната маса с широчина 150 метра и височина 80 метра се е свлякла, след като отдолу е минал сноубордистът от Ливан Хани Гавани, уточниха от ПСС.

Съобщението за лавината веднага е разпространено в курорта и районът е забранен. Въпреки това само 3 часа след първата лавина 8 сноубордисти, повечето от които гърци, отново отиват в същия район. Със серпантините си подсичат втора лавина, която се стоварва на същото място в 12,40. Уплашените гърци надават неистови писъци, въпреки че никой от тях не е пострадал. Към групата веднага се спускат 28-годишните Матей Балканов и Яна Стоилова, за да им помогнат. Писъците на гърците обаче нацепват трета лавина, която се стоварва върху Яна. Втората и третата лавина са с широчина 80 метра. Към мястото веднага тръгват 30 планински спасители и ски учители. В търсенето са се включили и двете спасителни кучета Крис и Рекс. Благодарение и на тях бързо е открита пострадалата Яна, която е от София. Тя е била само със счупена подбедрица. Лекарите на Шилигарника веднага са й поставили шина и е транспортирана към болницата в Разлог, където да гипсират крака й.

Спасителите ровиха още близо час в снега за други пострадали, но никой не бе открит под лавината. Към 14,30 ч търсенето бе преустановено. "Все още има лавинна опасност в този район. Затова е забранен достъпът на хора там. Имаше опасност дори за нашите служители, докато търсеха пострадали", обясни дежурният в планинската спасителна служба Методи Баненски.

в-к Стандарт

Видяна общо: 599 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.