Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Показват златото от Вълчитрън в София

Дата: 31.01.2007

Част от прочутото Вълчитрънско съкровище, с което България отдавна е известна на света.
Вълчитрънското златно съкровище ще бъде изложено в Археологическия музей в София до неделя. Това съобщиха от музея вчера. Заедно с него в зала "Трезор" ще бъдат показани Златната маска и Златния пръстен от надгробната могила Светица край Шипка. След това съкровищата ще заминат за няколко месеца в Античния музей в Базел, Швейцария, където те ще участват в изложбата "Най-старите цивилизации в България. Златото на траките".

Тази международна изложба с участието на почти всички музеи от България, представя най-редките и най-интересни паметници, които света познава. Изложбата е първа по рода си след присъединяването на България към Европейския съюз.

За последен път Вълчитрънското съкровище бе показано у нас в средата на 2006 г. във Варна. Тогава заедно с него на показ бяха изнесени още 8 от най-ценните български съкровища. Над 200000 посетители отчетоха тогава във Варненския музей, въпреки че билета за туристи бе с цена 10 лв.

Междувременно Археологическият институт с музей на БАН стана национален. Промяната в името и статута на институцията беше приета от Общото събрание на Българската академия на науките.

Превръщането му в Национален археологически институт и музей е един от успехите на археологическата общност в страната в посока доказване на необходимостта археологическото културно наследство да бъде проучвано и съхранено и да се превърне в един от белезите на национална идентификация след приобщаването ни в голямото европейско семейство, казаха от музея.

В Археологическия музей през май 2006 г. бе изложена на показ и златната маска на Терес, както и бронзовата глава на цар Севт III. В продължение на две седмици тогава пред вратите му се виеха опашки от кандидати да зърнат златото.

Видяна общо: 713 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.