Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Руснаци и скандинавци изтрезняват в СПА-хотелите ни

Дата: 30.10.2007

Около 128 хил. души посещават годишно българските СПА-хотели. Това показват проучванията на Националната асоциация за СПА и уелнес туризъм. От чуждите туристи, които са едва 15% от общия брой, преобладават скандинавците и от бившите съветски републики, известни със склонността си да употребяват големи количества твърд алкохол за кратко време. Именно СПА процедурите им помагат да се възстановяват по-бързо, споделят хора от бранша.

За да се развие този сектор от туризма трябва адекватна държавна политика, насочена не само към привличане на туристи, а и на чужди инвестиции, каза председателят на асоциацията Станимир Станков. Голямото предимство на СПА и уелнес туризмът е, че е целогодишен и не зависи от сезоните. За хотелите по морето и в ски центровете СПА-процедурите са шанс да удължат сезона си. Обикновено туристите, ползващи тези услуги оставят повече пари. Хотелите от нашата асоциация отчитат ръст на приходите си от 10-15% само от тези услуги. В последните години Велинград се утвърди като СПА-столица на България. Тепърва предстои развитието на Вършец, известен в миналото балнеоцентър. Сега стремежът ни е да разработим уникален продукт за България, каза още браншовикът.

По данни на държавната статистика в момента едва 6% от ресурсите на минерални води у нас се използват. От близо 900 извора, едва около 50 се експлоатират. Хотелите, които в момента се строят, са в категорията 4 и 5 звезди.

В Италия СПА и уелнес индустрията е във върхов момент от развитието си, в момента туристите в сектора харчат 18 млрд. евро на година. Тенденцията е на увеличаване. 61% от жителите на Апенините в свободното си време посещават балнеолечебни центрове. Интересен е фактът, че все повече млади хора ползват СПА процедури.

България има големи възможности за развитие на балнеотуризма, но рекламата е слаба, каза Цвети Миланова, председател на Съюза по балнеология и СПА туризъм. Еталон в тази сфера са Германия, Франция, Италия, Унгария и Чехия. В момента у нас не идват туристите, които биха допринесли за развитие на сектора в България. Все още нищо не е станало с идеята пенсионери от другите страни на ЕС да ползват балнеопроцедури у нас. Няма договори с техните фондове. В средата на следващия месец ще получим информация за изискванията им към нашите СПА центрове, уточни тя.

в-к Монитор

Видяна общо: 401 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.