Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Британци инвестират 194 млн. евро в голф комплекс

Дата: 30.10.2007

Над 190 млн. евро ще инвестират британските бизнесмени Дейвид Нюмън, Томас Галахър и Никълъс Галахър за играждането на голф комплекса Black Sea Golf and Country Club край град Каблешково, община Поморие. Това стана ясно вчера на тържеството по случай първа копка на комплекса. Тримата управляват към момента инвестиции в Европа на обща стойност над 1 милиард евро.
Black Sea Golf & Country Club ще бъде разположен на територия от близо 2000 декара в местността Хижата до Каблешково.

Заедно с другия инвеститор Ник Галахър имаме общо 80-годишен опит в инвестициите, строителството и управляването на подобни обекти, каза Дейвид Нюмън. Реализирали сме проекти в страни като Великобритания, Испания, Франция, Германия, Коста Рика. Сега дойде ред и на Каблешково. Двамата сме от 5 години в България, като 3 от тях  са посветени на този проект. Няма начин той да не успее. В голфа по света се въртят 15 млрд. евро годишно. Само в Европа занимаващите се с тази игра са 5 милиона. Не бива да забравяме, че голфърите са заможни туристи, уточни Нюмън.

Като видял терена сърцето ми се отвори, защото е близо до летището и другите курорти, сподели другият съдружник в проекта Ник Галахър. Климатът тук е добър и сезонът ще е 8-9 месеца. Голф туризмът в България може да стане допълнителна туристическа атракция. В комплекса обслужването ще е all inclusive, което ще привлече повече богати туристи, прогнозира той.

Според Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), туризмът ни има нужда от подобни проекти. Каблешково ще стане център на голф туризма в страната, прогнозира браншовикът. Всеки инвеститор в тази сфера ще печели добре, а след 3 години гражданите на Каблешково ще са най-богатите хора в България.

Комплексът ще включва игрище от висок клас с 18 дупки, голф академия, луксозен хотел, тенис комплекс, басейни и др. В комплекса ще има още ресторанти, заведения и магазини. Проектът предвижда изграждане на места за настаняване на туристи.

Изграждането на комплекса ще разкрие пряко около 800 дългосрочни работни места в Каблешково и близо 5000 индиректни работни места в общината, коментира Дарио Томалети, управител на Кабланд ООД (смесеното дружество между община Поморие и фирма Ен Джи Би Консълтинг. Според него създаването на Black Sea Golf and Country Club е възможност за България да се утвърди като нова модерна дестинация за международен голф туризъм. Климатът в района е изключително благоприятен за това, тъй като дава възможност за дълъг активен голф сезон и привличане на голям брой туристи от целия свят. Само в Европа броят на официално регистрираните играчи е около 5 милиона, а международният пазар за голф туризъм се оценява на около 15 млрд. евро, уточнява г-н Томалети.

В първата фаза ще бъдат инвестирани над 65 млн. евро. Средствата ще се вложат в строителството на голф игрището, което ще е върху 850 000 кв. м, изграждане на прилежащата инфраструктура, пречиствателна станция, хотел и 700 вили и апартаменти. Минималният капацитет на комплекса, за да може проектът да бъде успешен, е около 3000 души. Очаква се първата фаза да приключи 36 месеца след началото на строителството.

Ако проектът има успех на пазара, максималният капацитет през 2020 г. може да достигне до 10 000 места, като се отчита това, че при комплекси от такъв тип средната заетост не надвишава 50-60%.

Проектът вече е получил ОВОС от Министерството на екологията и ПУП от община Поморие. Дизайнът и проектирането е поверено на испанската компания Гонзалес енд Якобсен с опит в реализацията на различни голф и туристически проекти в САЩ, Германия и Испания.

Групата, представена в България от Ен Джи Би Кънсълтинг ЕООД, има богат опит в разработването на мащабни проекти във Великобритания, Испания и в цяла Западна Европа, включително и голф клуб Northampton Golf Club, жилищни сгради, търговски обекти, заведения за свободното време и за търговски цели.

в-к Монитор

Видяна общо: 624 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.