Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

След 13та годишна среща на европейските археолози в Задар

Дата: 29.10.2007

От 18 до 23 септември 2007 в Задар, Хърватско, се състоя 13та годишна среща на членове на Европейката асоциация на археолозите, в която се включиха повече от 700 археолози. Кратък отчет за сесията ни с Марко Мерлини (Италия) бе изпратен за публикация в Информационен бюлетин на Европейската асоциация на археолозите (22-10-07).1 В него са обобщени  резултатите от презентациите на осемте участника от Италия, Румъния, България, САЩ, Словения и Франция, които бяха върху ключови проблеми от археологита на ранна Евразия. Темата на сесията бе проблеми на социалната репродукция и специално на видимите и невидими аспекти на властта и как напредъкът и интелигентността са се поддържали в праисторията.

Паола Учели Гнесута (Италия) се спря на появата на първите символи въз основа на данни от нейни разкопки от палеолита. В моята презентация разгледах различията между развитието на индивидите в праисторията и в съвременността. Марко Мерлини (Италия) докладва резултати от компютърна обработка на данни за най-ранните знаци-символи на Балканите (късен неолит – ранна медна епоха). Проблемът за ранната писменност бе продължен да се дискутира от Паола Демате (Италия/САЩ) въз основа на китайски извори. Специалистката обърна особено внимание как се променят символите във времето, достигайки до абстрактни знаци.

Кристиан Шустер (Румъния) представи многобройни данни от бронзовата епоха в Долдунавския басейн, подчертавайки отсъствието на информация в тях за прецизно социално интерпретиране. В дискусията след приключване на докладчика се застъпи становището, че изворите изискват дедуктивен подход, което бе аргументирано с данни от Северна България – Ловеч, Търнава и др. (Л. Николова). Антроположката Александра Комша (Румъния) продължи темата с анализ на антропологичните данни и погребалните дарове от некропола от бронзовата епоха Зимничa. Аленка Томаж (Словениа) насочи вниманието ни към неметални накити (глинени мъниста). Накрая, чаровната Тинаиг Клодоре-Тисот (Франция) дискутира проблема за ролята на музиката през бронзовата епоха в Европа. Тя представи демонстрация с имитации на древни инструменти, както и записана музика.

След всяка презентация имаше много въпроси и оживена дискусия. Изразено бе становището, че културният код към социалните практики е труден за разгадаване и изисква сравнителни анализи с традиционните култури и със съвременните общества. За да се отговори на въпроса как напредъкът и интелигентността да се поддържали в праисторията, е необходима интеграция на археологията с културната антропология, биoлогичната и социална психология и социология, което може би да доведе до обособяване на социалнопсихологическа археология като самостоятелно направление.

След срещата Международният институт по антропология обяви и своите фаворити – Джон Барет, Кристиан Кристиансен, Марек Звелебил, Аленка Томаж и др.2 Фотогалерии на интернетни страници на института представят не само сесията за социалната репродукция3, но и за археологическа култура4 и за културата на линеарната керамика5.

Д-р и. Лолита Николова
Lolita Nikolova, PhD
http://www.iianthropology.org

Интернет страници за конфренцията:
Сесия за социалната репродукция в праисторията
http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery2.html
Сесия за археологическа култура
http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery1.html
Сесия за линеарната керамика
http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery3.html
Фаворите на Международен институт по антропология
http://www.iianthropology.org/eaazadar2007eaafavorites.html

  1. http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery2.html
  2. http://www.iianthropology.org/eaazadar2007eaafavorites.html
  3. http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery2.html
  4. http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery1.html
  5. http://www.iianthropology.org/eaazadar2007photogallery3.html
Видяна общо: 1409 рейтинг: 0.36

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.