Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Калиакра и Емине остават извън Натура 2000

Дата: 30.10.2007

Зоните около нос Кариакра и нос Емине остават извън европейската екологична мрежа Натура 2000. Това стана ясно след последното заседание на Националния съвет по биологично разнообразие, на което бяха разгледани общо 44 предложения. Министерският съвет през март отложи включването им и поиска учени от БАН да презицират границите им.

В района на Калиакра 5286 хектара земеделски земи и терени, за които е планирано изграждане на ветроенергийни паркове, остават извън мрежата. От района на Емине се изключват 2206 хектара крайбрежни територии от Влас до Ахелой, които са с приети устройствени планове, т. е. вече са застроени с курортни комплекси.

Районите около крайбрежието трябва да бъдат със защитен статут, настояват от Българското сдружение за защита на птиците. По тези места протича миграция на големи ята от щъркели, наброяващи често над 5000 птици. Това са площи, където се хранят мигриращите грабливи птици, ключови са и за храненето на редица видове. Ако границите на защитените зони са неприемливи, природозащитниците ще сезират ЕК.

в-к Дневник

Видяна общо: 559 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.