Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Над 2000 км пътища ще се ремонтират през следващата година

Дата: 30.10.2007

Близо 2000 км. пътища ще бъдат ремонтирани със средства от Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Кредитите са общо за половин милиард евро, а националното съфинансиране е 350 млн. евро. Това означава, че ремонтът на един километър ще струва 410 хил. евро. В четвъртък правителството одобри заемите и ще ги внесе в парламента за ратификация. Целта на проектите е повишаване на качеството и безопасността на движение по пътищата.

Единият проект е за рехабилитация на 450 км. пътна мрежа. Той се реализира с кредит от 90 млн. евро от Световната банка и 24 млн. евро от бюджета. Ще бъдат ремонтирани шосетата по направленията Видин - Лом, Видин - Брегово, Видин - Кулата, Враца - Мизия, Ловеч - Троян, Исперих - Дулово, Попово - Търговище, Варна - Добрич, Шумен - Ямбол, Етрополе - Златица, София - Пирдоп, Петрич - Гоце Делчев, Котел - Ямбол и т. н. Други 1535 км първокласни пътища ще бъдат ремонтирани по проекта Транзитни пътища V.

Правителството гарантира и кредитите по още два проекта, чието изграждане трябва да започне през 2008 г. Единият е по оперативната програма Регионално развитие. Става въпрос за кредит от 50 млн. евро от Световната банка за т.нар. фонд ФЛАГ, от който общините ще теглят пари за осигуряване на съфинансирането на европроектите. Другият заем от 35 млн. евро е от Нордик инвестмънт банк. С него ще се изгражда телекомуникационна инфраструктура на МВР, която трябва да бъде съвместима с тази на страните от ЕС. Тя ще служи за обмен на глас, данни и видео. Така общата стойност на проектите за следващата година възлизат на 830 млн. евро. Другите два гарантирани проекта са АЕЦ Белене - 600 млн. евро, и терминалите за обработка на контейнери на пристанищата Бургас и Варна - за 145 млн. евро.

в-к Дневник

Видяна общо: 387 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.