Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Само 6% от 500 компании припознават София като бизнес дестинация

Дата: 30.10.2007

Само шест на сто от 500 големи международни компании припознават София като перспективно място за инвестиции през следващите години. Това означава, че 30 компании виждат страната ни като атрактивна дестинация за развитие на бизнеса им, показва проучване на международната консултантска компания Кушман и Уейкфилд (Cushman & Wakefield). От тях десет са заявили, че планират да развиват дейност у нас през следващите пет години. В изследването, проведено през миналата година, техният брой беше осем.

Ставаме все по-популярни сред фирмите, които виждат перспективи в страна от нашия мащаб, каза Сергей Койнов, изпълнителен директор на Фортън интернешънъл, ексклузивен партньор на Кушман и Уейкфилд за България, Сърбия и Македония. Според него това се дължи на подобрената бизнес среда и атрактивната данъчна политика. Въпреки че столицата ни привлича вниманието и интереса на инвеститорите, се изискват и значителни усилия за подобряване на бизнес климата. Необходимо е по-голям избор в предлагането на офис площи, удобен транспорт и сериозна реклама на възможностите, които предоставя София, смята Койнов.

Най-примамлива за бизнеса сред столиците в Източна Европа остава Москва (виж таблицата). Очаква се около 63 компании да започнат бизнеса там през следващата година. От Централна Европа най-предпочитани са Прага и Варшава. Новите държави - членки в ЕС, също попадат в полезрението на инвеститорите като Букурещ вече изпреварва Истанбул, Атина, Виена и Будапеща. Все пак не може да се мерим със столиците на Турция или Русия, защото населението на България не може да се сравни с тяхното, дори и с това в съседна Румъния, посочи Койнов.

Лондон e абсолютният лидер в Европа като най-перспективния бизнес град, следван от Париж, които са със значителна преднина пред третия в класацията Франкфурт. Това се дължи основно на улеснения достъп за развитие на пазари, наличието на квалифициран персонал, развития транспорт и телекомуникационните услуги. Букурещ е на челна позиция по цена на труда, измествайки Варшава, която е лидер в предлагането на качествени и изгодни офис площи. Дъблин води в класацията за най-добри условия, създадени от правителството, а Барселона - за стандарт на живот. Берлин пък е градът с най-голяма наличност на свободни офис площи.

в-к Дневник

Видяна общо: 607 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Само 6% от 500 компании припознават София като бизнес дестинация
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.