Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Изграждаме седем гранични пункта с Гърция за 250 млн. евро до 2011 г.

Дата: 30.10.2007

Изпълнени, текущи и предстоящи проекти между България и Гърция, по които работи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, бяха представени миналата седмица в Кърджали от зам. министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, съобщиха от ведомството. На срещата с местни предприемачи и браншови организации присъстваха и посланикът на Гърция в България Даная Маделин Куманаку, областният управител на област Кърджали инж. Ангел Коджаманов и проф. Апостолос Гулас, изпълнителен директор на Егнатия – Одос.

По време на срещата се обсъдиха и планираните действия на двете правителства по откриването на нови гранично-пропускателни пунктове и изграждане и рехабилитация на подходните републикански пътища от двете страни на границата.

Зам. министър Михалевски припомни, че с подписаното през 1995 г. Споразумение между двете държави се предвижда откриване на граничните пунктове Илинден – Ексохи, Рудозем – Ксанти (Еледже - Ехинос) и Кърджали – Комотини (Маказа - Нимфеа). Според Спогодба от 2006 г. предстои изграждане и на граничния пункт Ивайловград – Кипринос.

Участниците в срещата очертаха и следващите задачи, които двете правителства ще обсъждат за откриване на други три гранично-пропускателни пункта – Златоград – Термес, Горна Арда – Паранести и Аврен – Митриски.

И двете страни отбелязаха, че се работи интензивно по изграждането на подходните пътища към сега съществуващите 3 пункта и към другите три, за които има спогодба.

Вход е и подготовката на пътната инфраструктура към останалите три по-малки пункта, за които трябва да се подпише спогодба между двете страни. Изграждането на цялостната инфраструктура има за цел да превърне районите на Беломорието и Родопите в общо жизнено пространство, с общи икономически, социални и културни интереси, каза зам. министър Михалевски.

До 2011 година трябва да завършат всички действия по изграждането на необходимата инфраструктура. По Гръцкия план за възстановяне на Балканите ще бъдат отделени 30 млн. евро, които успоредно със средства от Оперативна програма Регионално развитие ще бъдат вложени за реконструкция на целия родопски път – Гоце Делчев - Доспат – Борино, Девин – Смолян – Арда – Кърджали – Момчилград - Крумовград – Ивайловград.

От българска страна инвестициите, които ще се вложат в пътната инфраструктура и граничните контролно-пропускателни пунктове в периода до 2011 година ще са над 250 млн. евро, обобщи зам. министър Михалевски.

Екон.бг

Видяна общо: 573 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Изграждаме седем гранични пункта с Гърция за 250 млн. евро до 2011 г.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.