Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Една година българско общество в Юта, САЩ

Дата: 30.10.2007

Когато на нашето последно парти (7.10.07) споменахме, че следващата първа неделя на месеца (4.11.07)  ще празнуваме една  година от началото ни месечните ни събирания, някои възкликнаха: Нима стана една година?
Поздравления за юбилея можете да изпращате на електронен адрес
bulgariansociety@iianthropology.org

За разлика от новородените бебета, нашето общество в Солт Лейк проходи веднага – още от първата неделя на ноември 2006. Тогава бяхме около 20 човека и празнувахме новия гражданин на Солт Лейк Сити – синът на Иванка и Иван. Днес сме вече Българското общество в Юта, със снимка дори в солтлейски централен вестник и с адресен лист за електронни съобщения за поредното парти, които достигат вероятно до 150 човека, изпращани с възторг от Мария Радкова, дъщерята на поета Радко Радков. Тя организира партитата по най-блестящ начин през последните месеци заедно със съпруга си Йордан.

Нашият път през тази година се оказа път на веселието и на споделената радост и болка, път с много музика и на редица съпровождащи партитата събития – от изложбите на Деница Монева в центъра на Солт Лейк до даренията на Румен Иванов и Ванина Хъркова за Градската библиотека в Карлово, от първата ни културна изява – участие в Международния фестивал Living Traditions (Живи традиции) през май 2007 до прекрасния концерт на Дуна, Живио и танцовата група на университета в Прово на 20.10.07, където не само се наслаждавахме на български фолклор, но името на България бе повторено поне 20 пъти – с възхищение и преклонение пред нашето народно богатство.

През тази година наши специални гости бяха известни български изпълнители -  цигуларката Ралица Чолакова от Канада и китариста Боян Христов oт Бостън. В Белведере, Солт Лейк център, бе посрещнат дори проф. Джак Якар (Израел), който се оказа с балкански родословен корен и почитател на балканския фолклор.

Нашата радост не би била пълна, ако в този момент не се обърнем с огромна благодарност към основните медии, които бяха непрекъснато с нас – journey.bg, Радио Карлово и журналистката Ана Папукчиева, Огледало и в. Карловска Трибуна. И най-голямата радост е половин радост, ако не е споделена. Благодарим ви от сърце за интереса към нас и съпричастността ви!

А сега с нетърпение очакваме вест от пощата, че детските рисунки от Международния конкурс за рисунка по случай 170 г. от рождението на Васил Левски са вече в Солт Лейк след успешната изложба в Карлово . Te ще бъдат аранжирани в нова специална изложба на 4 ноември по случай годишнината от българското общество в Юта. Ще прочетем и някои от представителните есета от Международния конкурс за есета Ние трябва да сме във времето, ако искаме времето да бъде в нас и ще обърнем поглед към новите номинации на българи на годината в САЩ . И разбира се, нашите малки звезди – Кристина, Юлияна, Тервела, Стивън и Николай, ги очакваме с нови музикални изненади под надзора на любящата всички нас леля Анка.

Измина една година, пълна с радост от факта, че макар и веднъж в месеца, ние, българите в Юта сме заедно, сближавани не само от езика, но и от общата ни любов към родината.

Д-р и. Лолита Николова
Международен институт по Антропология
Солт Лейк Сити, Юта, САЩ
http://www.iianthropology.org

Интернет страници на Международния институт по антропология, отразяващи българското общество в Юта и неговите прояви:

Видяна общо: 1985 рейтинг: 0.49

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.