Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Колко е приятно да си карловец след такива избори

Дата: 31.10.2007

На 19 октомври в интервю на живо по телефона за радио Карлово, журналистката Ана Папукчиева ме попита какви качества би трябвало да притежават кандидатите за кметове на общината. Аз отговорих, че първо е необходимо да носят в сърцата си голяма любов към Карловска община, и второ да бъдат почтени и честни. Карловци гласуваха изключително активно на 28 октомви и на балотаж отиват двама политици, които вече са доказали качествата си – кмета на Карловска община, д-р Емил Кабаиванов, и зам. областния управител на Пловдивска област, инж. Найден Найденов. Но има ли вече победители и кои са те, ако да?

Нашето Карлово! То e на всички българи. Най-малкото, защото е родното място на Васил Левски, идеал и икона на българщината. Но Карловското подбалканско поле е също един от центровете на маслодайната роза в Европа. А всички знаем, че природата е дарила само неколцина места по света с това златоравно богатство. Тази година на 18 юли, по време на Народния събор и 170-годишнината от рождението на Васил Левски, под патронажа на кмета на Карловска община, д-р Емил Кабаиванов, се състоя и първият тържествен обяд на българите по света и техните приятели заедно с Организацията на родствениците на Васил Левски. Той бе организиран от Българското общество в Юта1 и Българо-американската aсоциация в Чикаго2, САЩ, и българо-френската асоциация в Париж с печатно издание Алтернатива3. Карлово! Карлово! Вече и ежегодна котва на българите по света. Заедно с вестниците, книгите, картини и други дарения, които се получават в градската библиотека в новооснования фонд Българите по света4.

Но какво би било всичко казаното по-горе, ако днешните карловци не бяха истински карловци. И те го доказаха. На изборите на 28 октомври. Отидоха да гласуват активно и с ясна позиция – да подкрепят политика, чрез която да се изгражда ежедневно образа на региона като респектираща водеща европейска малка община със световно културно и историческо значение (макар и в някои статистики да е между най-бедните в страната).

След първия тур победителите са както кандидатът за втори мандат, д-р Емил Кабаиванов, за който са гласували 33.39%5, така и всички, които отидоха в изборните бюра да изразят своята воля, тъй като демокрацията може да се реализира в живота само, когато се практикуват правата, които ни се дават6.

И победата на кандидата за втори мандат е двойна. От една страна с гласовете си неговите привърженици подкрепят една твърда европейска политика в общината, която не може да не минава през много трудности, но трудностите са трудности, за да се преодоляват. У мен като културен антрополог остава впечатлението, че със своята толерантност, но и решителност при вземане на решения, той е малко изпреварил времето. Благодарение на него знаем повече за Дъбенското злато, макар и все още то да не е в Карлово. Под негов патронаж се проведе и Международният конкурс “Ние трябва да сме времето, ако искаме времето да бъде в нас”, който беше включен в Националата програма за честване на 170 г. от рождението на Васил Левски на 18 юли. В национaлен мащаб кметът на Карловска община пое риска да приеме боклула на София, с което си навлече толкова неприятности на местна почва. Но затова е кметът – да мисли държавнически.

Другата страна на победата на д-р Емил Кабаиванов е силната изборна конкуренция, която се появи в Карлово, водена от зам. областния управител, инж. Найден Найденов7. Който и да победи – винаги ще има доволни и недоволни. По-важното е, че силната конкуренция би трябвало да роди силно управление. А точно товa искат карловци! Силно и мотивирано управление. Логично е да вярваме, че карловци ще дадат шанс на д-р Емил Кабаиванов да си завърши своятa програма. Защото карловци са търпеливи и обичат да довършват делата си.

Ние не знаем с кой кмет ще празнуваме 171-годишнината от рождението на Васил Левски. Но изборите на 28 октомври показаха, че знаем при кого ще отидем на 18 юли 2008 г. по време на Народния събор в Карлово – при карловци, които излезнаха да гласуват масово и мотивирано като доказаха, че мислят за бъдещето на региона и родината ни и които, заедно с всички други гласували в страната, са най-важните победители в изборите.

Д-р и. Лолита Николова
Lolita Nikolova, PhD
Международен институт по антропология
Солт Лейк Сити, Ютa, САЩ
http://www.iianthropology.org

Интернет страници за Карлово:

  1. http://www.iianthropology.org/bulgariautah.html (Lolita Nikolova, Maria Radkova, Mariana Pavlova)
  2. http://baachicago.com/default.aspx (Professor Nikola Charakchiev)
  3. Интернет адрес: http://www.bulgaria-france.net (Francoise Woltz, Youry Vodenicharov)
  4. Моля изпращайте дарения на адрес: Градска библиотека, гр. Карлово 4300 (за фонд Българите по света).
  5. http://karlovoinfo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=967&Itemid=89
  6. До изборната урна е достигнал на крака дори моя баща, художника Петър Николов, който следващата година навършва 80 г. и от лятото на 2006 вече няколко пъти е бил в болницата.
  7. http://bspkarlovo.org/candidats.html
Видяна общо: 2655 рейтинг: 0.65

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.