Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ УЧЕНИ, ПРЕВОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗ-ОВЕ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

Дата: 29.10.2007

Днес, 29.10.2007 г., финансовият ни министър ще предложи своя бюджет за 2008 година на съвета на тристранната коалиция (Станишев, Доган, Сакскобургготски) и в сряда, 31 октомври, той ще бъде внесен в Народното Събрание.

В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4,2%) и наука (0,4%), каквито са и през тази 2007 г., но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година.

Сметката е проста: ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията. Така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетни за нашето правителство, защото делът им в брутния вътрешен продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

  1. Много по-малко преподаватели във ВУЗ-овете
  2. Още по-високи студентски такси
  3. Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС – 2,8 на 1000 човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например)
  4. Намаляване на броя на учителите – явно се гони съотношение ученик – учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС – 15/1, и сегашното в България – 13/1.
  5. Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на нивото на преподаване
  6. Закриване на много от училищата по селата – а оттам и обезлюдяването на съответните райони.

Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.

Затова ние, Гражданското движение за защита на науката и образованието (организация на преподаватели и учени), студентската организация Призив и сдружението на учители Инициатива за промяна, организираме факелно шествие на 31 октомври 2007 г. (сряда) от 18,00 часа от НДК до пл. Ал. Невски (или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г.

Исканията за 5% от БВП за образование и 0,8 % от БВП за наука в бюджет 2008г. са изключително скромни и минимални за всяка европейска страна.

Ако предложеният днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята за качествено образование в България и сериозни научни изследвания. Последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина. А ние ще имаме държава на знанието, но само на думи.

Движение на младите учени 2Х&3Х http://argobg.info
Гражданско движение за защита на науката и образованието, http://www.nauka2007.org
Инициатива за промяна, http://protest.npmg.org,
Студентската и ученическа организация Призив www.priziv.org

Видяна общо: 449 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ УЧЕНИ, ПРЕВОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗ-ОВЕ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.