Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Декларация на Черноморските Зелени партии и Политически движения по повод 31 октомври 2007 - Международен ден на Черно море

Дата: 31.10.2007
 1. Да излекуваме Черно море!
  Черно море е много болно от непрекъснатото замърсяване, от загубата на биоразнообразието и от прекомерния риболов. Сривът на рибния запас е вече факт. Като полузатворено море, то принадлежи към един от най-уязвимите морски райони в света. Силното замърсяване от заобикалящите го страни, което вече е факт десетки години, е увредило значително качеството на водата и на морския живот.
 2. Спешна среща  на Черноморските страни за приемане на нови мерки
  Изглежда, че нашите правителства не приемат тази катастрофа за толкова сериозна. Като Зелени партии, ние считаме, че  има нужда от свикване на спешна среща на Черноморските страни, не само, за да се обсъдят и да се анализират последните данни, но и за да се предприемат незабавни мерки срещу замърсяването, да се установи контрол относно биоразнообразието и да се приложат драстични ограничения върху риболова. Глобалното затопляне е факт, който не може да бъде отречен, а сегашните проблеми на Черноморския район ще бъдат засилени от тази тенденция. Крайно време е да предприемем действия по „лекуването” на Черно море.
 3. Замърсяването заради недостатъчно третиране на отпадъчните води и прекомерната фертилизация с азот продължава
  Прекомерната фертилизация на Черно море с азотни и фосфорни съединения, които идват предимно от селскостопански, домашни и индустриални източници (процес, наречен еутрофикация) е променила изцяло екосистемата на Черно море. Съединенията се вливат в Черно море от източниците на канални води в 17- те страни. Страните по брега допринасят за около 70% от количеството, като останалите проценти се вливат в морето чрез река Дунав. Освен това, изливането на повече от половин милиард недостатъчно третирана вода годишно продължава и причинява замърсяване на Черно море с микробиологични организми. Това може до доведе до сериозни заплахи за човешкото здраве и може да възпрепятства развитието на устойчивия туризъм и аквакултура
 4. Ограничаването на риболова не е достатъчно за Черно морe
  Скорошни научни проучвания потвърждават това, което много рибари вече знаеха: прекомерния риболов в Черно море е причинил огромни промени в морската екосистема. Сривът на рибния запас промени хранителната верига. Въпреки това, ограничаването на риболова не би било достатъчно средата да се върне към стабилното си състояние, освен ако не бъде наложен контрол върху замърсяването и биоразнообразие, предупредиха учените в проучване на Националната Академията на Науките на Великобритания.
 5. Нужда от борба с корупцията и демократизация
  Върховенство на закона, добро управление и борба с корупцията са нужни за засилване на усилията за „лекуване” на Черно море. Контролът върху замърсяването и прекомерния риболов трябва да бъде затегнат, а тези, които нарушават закона – да бъдат изправени пред съд, както и тези служители, които не изпълняват задълженията си.
 6. Гражданите и Гражданските организации трябва да бъдат насърчавани, а не възпрепятствани в действията им за околна среда
  Нашите правителства трябва да разберат, че много граждани и граждански организации са изцяло отдадени на идеята да спасят околната среда и Черно море. Те трябва да бъдат ценени високо и да бъдат подкрепяни, а не възпрепятствани. Наскоро 15 природозащитници бяха арестувани по време на акция срещу депонирането на ядрени отпадъци. В Турция ние се страхуваме, че  поради липсата на гражданско участие в новата конституция, екологичните проблеми няма да бъдат разгледани адекватно.
 7. Действайте незабавно
  Черно море има изключително важна екологична, социална и икономическа стойност за заобикалящите го страни. Не можем да се справим с проблемите по отделно, страна по страна. Единствено чрез ефективно международно сътрудничество може да имаме шанс за успех. Именно заради това, по случай Международния ден на Черно море 2007, призоваваме нашите съграждани, гражданското общество и правителствата и всички международни институции да действат незабавно. Нека да излекуваме Черно море!

Зелените партии и политически движения на:

 • България Зелена партия
 • Румъния Verzi
 • Молдова Partidul Ecologist din Moldova. Alliante Verde (PEM AVE)
 • Украйна   Partija Zelenykh Ukrainy
 • Руска Федерация  Zelenaya Alternativa (GROZA), Green Russia, Ecological Faction in Yablokov Party
 • Грузия Sakartsvelo's mtsvaneta partia
 • Турция Yesiller
Видяна общо: 841 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Декларация на Черноморските Зелени партии и Политически движения по повод 31 октомври 2007 - Международен ден на Черно море
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.