Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Морето ври от сафрид

Дата: 05.11.2007

Най-успешно сафридите се ловят на класическо сафридско чепаре с 10-15 куки. Накрая се слага продълговато олово, тежко 60-80 г. След като то стигне дъното, въдицата се повдига на тласъци нагоре, като куките с перцата имитират пасаж ситни рибки и сафридите моментално ги атакуват. Ако сте над голям пасаж, още с първото поклащане всички куки се пълнят със сафриди. Сега излизат едновременно както класически сафриди, така и хаймани (едри сафриди). Между тях се закачат и доста дракони, които в никакъв случай не бива да бъдат докосвани с ръка. Шиповете на гръбните им перки са пълни с отрова и при пробождане или одраскване ръката бързо се надува, а болките са просто ужасни. Ако някой е и алергичен, работата може да стане още по-дебела. Тогава трябва да се потърси и лекарска помощ. С драконите трябва да се внимава много! Те доста се различават от сафридите, а и от останалите риби, така че не е трудно да се познаят. Тези риби трябва да се хващат с клещи или дебел парцал, за да се откачи внимателно куката от тях.

Когато сафридът дойде масово и пасажите са от повърхността до самото дъно, се лови на какви да е чепарета, но когато пасажите са по-малки, рибите са доста капризни. Важно е както самото чепаре, така и начинът му на водене. Сега върви доста едър сафрид, което значи, че пасажите са сравнително рехави. Рибите трябва да се търсят и да се ловят ту на дъното, ту в средните водни слоеве. Точното им местонахождение се локализира отлично с помощта на сонар. Ако видите пасажа на десетина метра над дъното, вдигате чепарето там и разклащате интензивно. Обикновено следва бързо натоварване. За риболов на сафрид на чепаре е нужен сравнително дълъг здрав телескоп или фидер прът с дължина от 3,50 до към 4 м. Тази дължина помага да се правят по-широки махове и да се движи примамката в по-голям периметър. В риболовните магазини край морето се продават множество видове чепарета за сафрид и всеки трябва сам да си прецени какъв модел точно да ползва.

Едни от най-дашните места по Южното Черноморие през есента са носовете Коракя и Маслен нос. Те са един до друг и се падат между Дюни и Приморско. До тях се стига и с кола. Може да се лови и от скалите, но риболовът от лодка е с пъти по-ефективен. Най-удобно е лодката да се пусне на вода или на пристанището на Аркутино, или на Перла до Приморско, или по средата в залива на местността Мириус. На тези места може да се пусне лодката с колесар до самата вода.

Ако сте избрали да ловите около носа на Коракя, най-удобно е да пуснете лодката на Аркутино. До Маслен нос се стига по-лесно от другите две места.

Дълбочината пред носовете непосредствено до отвесните скали е над 20 м и понякога рибите са до самия бряг. Пред тези носове ежедневно се въртят много риби и рибарите от близките селища са винаги там, стига морето да не е прекалено бурно.

Сега доста сафрид се лови и по Северното Черноморие около нос Калиакра, Обзор и т.н. Тъй като водата е още доста топла, дори по Северното Черноморие резултатите са по-добри отколкото на юг. За съжаление все още не се лови нито чернокоп, нито лефер и паламуд, но се очаква лошото време през тези дни най-сетне да обърне водата и ценните риби да се навъртят край нашите брегове. Дотогава най-актуален остава риболовът на сафрид.

в-к Стандарт

Видяна общо: 735 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.