Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Визите спират турските туристи за зимните ни центрове

Дата: 06.11.2007

Тежкият визов режим между България и Турция спира ски­ туристите от югоизточната ни съседка към българските зимни курорти. Това стана ясно на срещата между посланика на Турция у нас Мехмед Гюджюк и председателят на БСК Божидар Данев. Срещата се състоя миналата седмица по желание на турския посланик у нас, защото според него новата процедура за издаване на визи е твърде утежнена, тромава и възпрепятства по-бързото развитие на бизнеса от двете страни на границата.

Мехмед Гюджюк коментира, че по-лесното издаване на визи ще увеличи потокът към българските зимни курорти.

По данни на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) за периода от януари до края на септември, турските туристи са се увеличили с почти 20 на сто и са достигнали до над 209 хил.души. При малко над 231 хил.турски туристи за 2006 година, когато все още не действаше визовия режим на ЕС.

През изминалата година обаче ДАТ отчете отлив от 14.7 на сто на турските граждани, пристигнали в страната . В тази категория се отчитат и "куфарните търговци", припониха от ведомството, ръководено от Анеля Крушкова.

Според данни на експерти от туристическия бранш, България е загубила над 250 милиона евро от визовия режим със съседни държави като Сърбия, Македония и Турция.

в-к Монитор

Видяна общо: 413 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.