Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Острови за плаж ще има в морето

Дата: 06.11.2007

Варненското крайбрежие е едно от най-застрашените по българското Черноморие от гледна точка на абразивно-свлачищните процеси и намаляване площта на плажните ивици, показват изследванията на секция Динамика на бреговата зона към Института по океанология (ИО) към БАН. На много места разрушаването на брега дори застрашава пътната инфраструктура.

Такъв е случаят в бреговите участъци между Почивка и Траката, плаж Кабакум и спирка Трифон Зарезан, заявява ст. н.с. д-р Стоян Керемедчиев от ИО. Уязвимите брегови участъци на абразия, както и местата за изграждане на бъдещи хидротехнически съоръжения ще бъдат посочени в разработвания и с участието на Института по океанология Териториално-акваториален устройствен план по проекта PLAN COST на областна администрация - Варна, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Планът ще обхване територията от нос Екрене до нос Палеца. Целта на проекта е изграждане на стратегия за брегово планиране и устойчиво развитие на брегова зона.

В момента скоростта на разрушаване на морския бряг на места достига до 2 метра годишно, заявява н.с. инж. Екатерина Трифонова от ИО. Такива райони са с. Крапец, нос Лахна, брегът между Поморие и Бургас, нос Екрене и Галата. При екстремални щормови условия скоростта на отстъпване на морския бряг достига дори до 10 метра на година. Съкращаването на площта на плажове е друг тревожен процес, за който алармират учените. Най-силно изразена подобна тенденция има на Златни пясъци, Кабакум, Поморие-север, къмпинг Европа, Аркутино, Приморско север, Китен и др.

На тези места има неправилно изградени хидротехнически и брегозащитни съоръжения, заявява с д-р Керемедчиев. По думите му изграждането на спортно-яхтен пристан в района между Траката и Почивка ще създаде възможност не само за развитие на морските спортове, но ще се укрепи брега чрез образуване на новата плажна площ по т.нар. метод байпасинг. Този метод е успешно приложен от ИО при създаване на плажните площи между буните по северното варненско крайбрежие и плаж Панорама, северно от яхтеното пристанище на Златни пясъци.

Специалистите от секция Динамика на бреговата зона смятат, че напречните брегозащитни съоръжения, които имат връзка с брега, не са най-удачни за условията на нашето крайбрежие, тъй като нарушават динамичното равновесие в бреговата зона. По-подходящи според тях са съоръженията тип "тирета", изградени успоредно на брега, които могат да се използват и като острови за плажуване.

в-к Дневник

Видяна общо: 630 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.