Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Показват съкровищата на Троянския край

Дата: 20.11.2007

Изложба Археологическото наследство на Троянския край ще бъде открита в Музея на занаятите в Троян.

Върху 10 табла с текстове и снимки се проследяват археологическите открития на територията на общината от праисторическия период до Средновековието. В шестте нови витрини с локално осветление са изложени намерените при проучванията археологически находки, които се съхраняват в различни сбирки и музеи. Тракийското накитно съкровище от VII - VI в. пр. Хр., открито в местността Манастирски таласън, с. Белиш през 2000 г. е акцентът в изложбата. В момента то е собственост на НИМ София.

Посетителите ще могат да разгледат и колективната находка от римско нападателно въоръжение от Централна Стара планина и тракийската парадна маска от бронз, намерена в кастела Состра.

Организатори на изложбата са Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, Националният исторически музей - София, Регионалният исторически музей - Ловеч, Община Троян, Музейна сбирка - с. Дебнево.

Изложбата ще остане отворена за посетители една година, официалното откриване е днес от 18.00 часа.

Видяна общо: 712 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.