Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Балканите ще привличат туристи от Азия с обща реклама

Дата: 23.11.2007

Обща туристическа реклама на Балканите, насочена към Китай, Виетнам, Индия, Япония и САЩ, ще бъде обсъдена по време на конгреса на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВAHA) на 20 декември в Сараево. Тогава ще бъде сменено и председателството на Черна гора, като асоциацията ще се поеме от Босна и Херцеговина. Това съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин, който е един от инициаторите и учредителите на алианса. Организацията беше основана преди две години в Охрид.

"Готови сме да започнем общото туристическо представяне на региона. Имаме и подкрепата на Държавната агенция по туризъм", заяви Рагин. По думите му Балканите ще бъдат рекламирани първо с Тракия, историческите и архитектурните обекти на страните от римско-византийския период. Подготвят се общи турове - По пътя на виното, По пътя на траките, По пътя на римското присъствие. Специален акцент ще бъде поставен върху балнеологията и СПА туризма. Над 150 млн. души сме на пазара на Балканите и той тепърва ще се развива, смята един от основните учредители на международната организация.

Много активни при предприемането на общите действия в туризма са сърбите, които лобират за България, каза Рагин. Според него отношенията между двете страни не са били по-добри от 50 години насам. В същото време обаче България е загубила от въвеждането на визовия режим от 1 януари тази година 50 хил. туристи и 250 млн. евро приходи само от Сърбия и Македония. Това представлява близо 72% спад на тези пазари в сравнение с миналата година. Заедно с външно министерство се търсят възможности за мултиплициране на гръцкия модел и за издаването на колективни визи за туристите от тези страни, посочи председателят на БХРА. Според него посолствата ни в Белград, Ниш, Битоля и Скопие трябва да се подсилят с кадри. Ако бяхме решили визовия проблем, през тази година можеше да отчетем 16% общ ръст на туристите и 20% на приходите, смята Рагин. "Европейският съюз е против облекчаването на визовия режим с тези страни, защото сме нова страна членка. Надяваме се през 2008 г. да има пробив на позицията ни и положителен отговор от Брюксел", заяви председателят на БХРА.

в-к Дневник

Видяна общо: 447 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.