Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Гранични с Гърция екозони ще се съживяват с 20 млн. евро

Дата: 23.11.2007

Близо 20 млн. евро ще бъдат инвестирани в развитието на четири екомрежи между България и Гърция, предвижда програма за устойчиво развитие, изготвена по проект на програма ФАР.

В обхвата на четирите мрежи Струма, Места, Западни Родопи и Източни Родопи влизат 27 български общини от областите Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград и гръцките Кавала, Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес. Мрежите ще свързват територии от двете страни на границата, които са богати на ценни видове и ландшафти. В избраните местности има екокоридори, които позволяват свободното движение на популации, което улеснява опазването на биоразнообразието. Част от българските територии съвпадат със зони, предвидени за включване в Натура 2000. Там се срещат ценни горски масиви от обикновена хвойна, чинар и сребриста бреза, редки видове насекоми, голям брой местни растения и животни, които ги има само в Родопите, колонии от защитени лешояди и други. Съществуващите защитени зони обаче са твърде малки и изолирани, затова трябва да бъдат свързани и управлявани в по-големи мащаби, обясняват експертите.

В програмата са предвидени за изпълнение над 40 проекта за туристически забележителности, превръщането на автентични селски къщи в малки хотели, както и общи атракциони за двете държави. Бюджетът се оценява на около 14 млн. евро и е за разработването на проектите, ремонти и изграждането на нови обекти. Други над 3 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитието на устойчиво земеделие - възстановяване на планински ливади, отглеждането на говеда и овце, биологично земеделие, овощарство, въвеждането на нови технологии за производството на месо, обучение на фермери и започването на общи дейности между български и гръцки предприемачи, занимаващи се със селско стопанство, туризъм и занаяти. Програмата предвижда и модернизиране на управлението на отпадъците в пограничните райони, за което са планирани близо 700 хил. евро. Точният размер на инвестициите зависи от конкретната реализация на проектите, като е разработена и грантова схема за прилагане на първите дейности в размер на 4.5 млн. евро, която започва още през януари 2008 г.

Граничните екомрежи са част от Паневропейската екологична мрежа и програмата за управлението им е изготвена от над 400 души от включените региони, подпомагани от експерти. Проектът е възложен от министерството на регионалното развитие. Четирите зони ще бъдат управлявани от обществени комитети със съдействието на областните управители и регионалните екоинспекции.

в-к Дневник

Видяна общо: 503 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.