Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

До Лондон и обратно с държавна пара и бизнеспартньор

Дата: 22.11.2007

През миналата седмица в Лондон се проведе Световната туристическа борса WTM`2007. На нея се представиха 47 000 изложители от цял свят. България традиционно участва със свой национален щанд, организиран от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Plovdiv-online научи любопитни подробности „зад кулисите" на българското участие през тази и миналата година. Вижте как български чиновници са яли и плющяли зад граница на държавен гръб.

Анелия Крушкова, председател на ДАТ, е била настанена, заедно с десетина български хотелиери и туроператори в четиризвездния Jolly St. Ermin`s  Hotel, намиращ се близо до Бъкингамския дворец и английския Парламент. Нашата справка показа, че пакет от пет нощувки със самолетен билет е струвал около 800 британски лири ( близо 2400 лева). Г-жа Крушкова е минала много евтино в сравнение със своя предшественик Марио ал-Джебури, който оглавяваше Държавната агенция по туризъм от февруари до декември 2006 г. На световната туристическа борса WTM`2006 през ноември миналата година той се е разполагал една седмица в суперлуксозния Millennium Hotel Mayfair в най-аристократичната част на Лондон, близо до култовите улици Park Lane иBond Street и красивия Hyde Park. Според запознати, по време на лондонската борса една нощувка в единична стая със закуска в този хотел струва около 500 британски лири ( близо 1500 лева). Както сочи декларацията на Марио ал-Джебури пред Сметната палата, той разполага със собствен апартамент в английската столица, но е предпочел по време на служебната си командировка в Лондон да се наслаждава на удобствата и лукса на елитния хотел в компанията на своя близък приятел столичния ресторантьор Христо Чепишев, с когото имат общи фирми.

През миналия септември национални медии разкриха нелицеприятния факт, че кетърингът за коктейла на Държавната агенция по туризъм в резиденция „Бояна" по случай Световния ден на туризма е бил предоставен на фирма на Грети Чепишева, при това две седмици след като нейният съпруг Христо и държавния служител Марио ал-Джебури са регистрирали обща компания Хърайзънс.

Millennium Hotel Mayfair нашумя в цял свят през миналия ноември, когато се разигра драмата с отравянето на експолковника от КГБ Александър Литвиненко. „Барманът от хотел Милениум, измил чашата с чай, с който се предполага, че покойният Литвиненко е бил отровен, споделя пред Ройтерс, че напитката му се сторила "по-жълтеникава и някак лепкава и гъста", когато я изсипал в умивалника. Барманът взел слузестата маса от умивалника и я хвърлил в кошчето за боклук. "Слава Богу, че не съм си пипнал очите или устата", кръсти се той", писаха медиите тогава.

Марио ал-Джебури е преспал в хотела само десетина дни след 1 ноември, когато се предполага, че Александър Литвиненко е бил отровен със смъртоносна доза от радиоактивно вещество. „Седем души от персонала на бара на хотела дадоха положителни проби за зараза с полоний 210", твърди вестник Дейли Мирър.

Добре информирани източници съобщиха пред plovdiv-online, че въпросният бар е бил затворен и ремонтиран цяла една година и е отворил отново врати преди около десетина дни.

На 23 октомври т. г. вестник Труд разкри скандални подробности от грандиозни нарушения на финансовата дисциплина, цитирайки официален одиторски доклад за 2006 г. Между бногобройните нарушения там е посочено, че командировките на някои служители на Държавната агенция по туризъм по времето, когато неин председател е Марио ал-Джебури, са били завишавани с 200% над държавно определените норми. Главните действуващи лица на констатираните от държавните проверители злоупотреби са бившият главен секретар на ДАТ Митко Михайлов и бившата шефка на инспектората към агенцията Диана Аладжова. Както plovdiv-online първи писа, изгонената от агенцията Диана Аладжова е приютена на работа в частната фирма на бившия си шеф Марио ал-Джебури. Това вече може да бъде видяно oфициално на снимка на екипа на Форемконсултинг на сайта www.foremconsulting.com.

plovdiv-online

Видяна общо: 610 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.