Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Губим по 600 хиляди в трафика в столицата

Дата: 27.11.2007

По 600 хил. лева на ден губи икономиката ни само от задръстванията в София. Докато чакат в тапите, возилата изгарят по 300 000 литра гориво на ден, изчисли шефът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков по време на Десетия икономически форум. Средно по 150 хиляди коли на ден висят в трафика на столицата. Кола в задръстване гори средно по 2 литра. През ауспусите на месец излитат напразно над 15 млн. лева. Според него България се е превърнала в автоморгата на Европа.

Едва 11% от возилата по пътищата на страната ни са на по-малко от 10 г. А само 3,5% са на възраст под 5 г. Около 90% от автопарка ни е вече морално остарял. Нещо, което се изхвърля от Европа, се използва у нас.

Това води до нарастване на потреблението на гориво, защото старите коли са с по-голям разход на енергия. Увеличават се и емисиите на вредни газове.  Затова Ерменков настоява да се въведат ограничения за вноса на втора ръка коли и за увеличаване на дела на електротранспорта.  Превозите у нас са основната причина за ниската енергийна ефективност на страната, като държат 28% от енергийното потребление в страната, твърди Ерменков.

в-к Стандарт

Видяна общо: 624 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.