Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Нов опит за застрояване на парк Странджа!

Дата: 27.11.2007

Община Царево се подготвя да узакони застрояването на крайбрежната ивица между Царево и Варвара. За това алармираха неправителствени организации от коалицията За да остане природа в България. Според тях са заплашени територии по брега край Ахтопол, Синеморец, плажа Бутамята на юг от Синеморец и няколкостотин метра от ивицата на север от Резово. Земеделските земи в крайбрежната ивица са част от територията на природния парк Странджа. Застрояването им ще започне веднага след като бъде утвърдено изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Царево, заяви председателят на Асоциация на парковете в България Тома Белев.

Той припомни, че в края на лятото парламентът промени Закона за защитените територии и така спаси ПП Странджа от заличаване. Опитът за унищожаване на най-голямата защитена територия в България беше предприет от община Царево и инвеститорите на все още незаконния комплекс Златна перла. Той се строи недалеч от село Варвара в границите на природния парк.

Сегашното изменение на ОУП на общината се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството със средства от държавния бюджет. Неговото приемане обаче може да доведе до узаконяването и на Златна перла, предупреждава Белев.

Исканите от общината промени в ОУП ще засегнат редки видове животни, както и крайморските скали, които са защитени от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Промените засягат и две от защитените местности - Устието на Велека между Ахтопол и река Велека, където се планира 50% застрояване на бреговата ивицата, и Нейчовото кладенче, защитена местност до Ахтопол, която опазва блатни костенурки и може да бъде напълно унищожена след застрояването.

Изменението на плана и екологичната му оценка ще се разглеждат на местно ниво от Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а не от МОСВ.

Видяна общо: 550 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.