Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Гаражите във Варна няма да стават магазини

Дата: 27.11.2007

Всички гаражи в централен варненски район са превърнати в търговски обекти. Това са първите резултати от проверката, направена от специалисти на общината в един само квартал, съобщи кметът Кирил Йорданов във вторник. Инспекцията е част от мерките на общината да сложи ред в паркирането. Специална кметска заповед предвижда да бъдат преразгледани всички разрешителни за строеж, издадени от началото на годината. Вероятно някои от тях ще бъдат спрени, ако в бъдещите сгради не се предвидят места за паркиране или гаражи за обитателите им. Съществува и реална опасност някои кооперации да останат без Акт 16, ако не са спазили условията, обясни Йорданов.

Проверката със злополучните резултати е обхванала карето от пощата, ул. Д-р Пискюлиев, продължила е по ул. Дрин и оттам надолупо бул. Владислав Варненчик. От изградените 163 гаража нито един не се ползва за паркиране на автомобили. Районното кметство в Одесос е издало разрешително за смяна на предназначението на 86 гаража в тази зона. Само теще запазят търговския си статут, каза Йорданов. При39 от тях, които не са променили предназначението си, както и 27, които въобще не са представили каквито и да било документи, ще се пристъпи към затваряне на обектите. Не е изключено някои от тях да бъдат съборени, ако се окаже, че са построени незаконно.Проверката ще се разраства, тя ще обхване целияград и ще сеследи работата на петте районни администрации, увери Йорданов. Той добави, че е наредил да се спре издаването на разрешителни за строеж, за бъдещи проекти за жилищни кооперации или сгради за обществено ползване, където инвеститорът не е предвидил места за паркиране или гаражи. Кметската заповед забранява на главния архитект на града, както и на районните архитекти да допускат до Подробен устройствен план строежи, в чиито проекти няма изрично предвидени гаражи или паркинги. Освен това занапред няма да се допуска промяна на предназначението на гаражите и паркингите. Йорданов призна обаче, че в документа не е посочил изрично дали местата за паркиране трябва да покриват на сто процента нуждите на новите обитатели. Това отваря вратички с два гаража в партера строи кооперация за 16 семейства например. "Документ като този не може да обхване всички казуси, които ни предлага действителността", коментира Йорданов. По думите му ще се преценява диференцирано при всеки отделен случай.

Ограниченията обаче ще важат само за най-новите инвестиционни проекти, докато за гаражите под блоковете в района на Колхозния пазар например подобни мерки няма да се прилагат. "Там става въпрос за заварено положение, не всявайте паника сред хората", уточни Йорданов пред журналисти. Той обясни, че мерките трябва да пресекат практиката в местата, които са посочени като гаражни клетки в новите сгради, да никнат магазини или барчета. "Не може да ги превръщат в помещенията за бизнес, а после да се претендира, че тротоарите са пълни с коли, коментира Йорданов. Постоянно ни заливат с искания за поставянето на колчета, а накрая ощетени да са майките с колички."Втора стъпка към решаване на проблемите с паркирането е задачата, възложена на авторския колектив на Общия устройствен план на Варна. Специалистите трябва в кратки срокове да изготвят списък на всички местата в града, където е подходящо за бъдат изградени подземни паркинги. Документът трябва да бъде съпроводен с картов материал. В края на седмицата предстои среща на авторите на ОУП с представители на администрацията за уточняване на първите предложения по въпросния списък.

Видяна общо: 666 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.