Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Спа туризмът - най-бързо растящият пазар в света следващите 10 г.

Дата: 27.11.2007

Спа туризмът ще бъде най-бързо растящият пазар в света през следващите 10 години, съобщи в Сандански във вторник Рейнард Петри, заместник председател на Европейската спа асоциация /ESPA/ във вторник по време на Третото изложение Спа и Вино.

"У нас има невероятен бум  на този тип туризъм. Всеки прави спа или си мисли, че прави", коментира Петя Теодосиева, мениджър в Sea of Life. Ето защо ESPA, в която членуват 21 държави, настоява Европейската комисия да въведе ред.

По време на форума се откроиха ред национални, европейски и световни проблеми в сектора. "Образно казано, на улицата изтичат огромни пари, ние просто трябва да се научим как да ги вземем", оповести Рейнхард Петри и допълни, че треската за "спа злато" се поражда от перспективата за един дългосрочен, с огромна възвращаемост бизнес.

Злоупотребите с магическото трибуквие е световен проблем. "Спа не е защитена търговска марка. За съжаление това създава възможност за злоупотреба. Мисля, че е неприемливо. Заедно с Европейската комисия дискутираме какви да бъдат регулациите. Работим и върху каталог на критериите, включително и отговарящи на стандарта ISO, които да определят кой бизнес в туризма може да се нарече спа", счита Рейнхард Петри.

"Не можем да приемем, че в Ню Йорк, Лондон, Москва или Мадрид, има хотели, които се наричат спа, без те да предлагат природна медицина и лекари със съответната квалификация, подчерта заместник председателят.

"Заблудата е, че спа ще донесе на инвеститорите много бърза възвръщаемост, че това е нещо много модерно и трябва да изглежда лъскаво. Това е най-голямата заблуда. Всъщност услугата е насочена към здравето и комфорта", посочи Петя Теодосиева. Тя подчерта, че у нас има хотели, които по качество са по-добри дори от някои европейски и такива, които са на светлинни години от изискванията.

"Сандански и районът тепърва ще растат, защото имат много възможности за развитие - много минерални води, около които тепърва ще бъдат построени спа комплекси", смята Цвети Миланова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

На  срещата беше подчертано още, че с очакваните промени в здравното осигуряване, постепенно спа услугите все по-достъпни ще стават достъпни за всеки, а лечението на чуждите туристи ще се покрива от европейските здравни каси.

"На този пазар ние ще бъдем много конкурентни на западните европейски каси не само с услугите, но и с цените, които ще предложим. Това е нов пазар, който тепърва ще става актуален и ще се обсъжда в професионалните среди", предвижда Петя Теодосиева.

През българския спа бизнес все пак стои и друг проблем – роенето спа асоциации, факт, който представителят на ESPA дипломатично не одобри.

Много по-голяма полза ще имат инвеститорите и асоциациите, ако те се обединят и предложат единна организация на високо ниво, която да има по-голям контакт с европейските партньори", препоръча Теодосиева.

Видяна общо: 463 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Спа туризмът - най-бързо растящият пазар в света следващите 10 г.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.