Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Приходите от туризъм се увеличиха с 10%

Дата: 29.11.2007

Селищата в черноморските области Варна, Добрич и Бургас са предлагали близо 190 700 легла за туристите това лято, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за подслон през първите девет месеца на годината, оповестен миналата седмица.

Само за този период леглата в трите области са се увеличили с 8 хиляди бройки. От януари до края на септември, подслон в черноморските области са ползвали почти 1.85 млн.души, от които над 1.33 млн. души са били чужди граждани. Парите, които чуждите туристи са платили за ползване на леглата в трите области, са малко под 348.8 млн. лв. Приходите във Варненско, Добричко и Бургаско от всички туристи за деветте месеца на година са близо 404.2 млн.лв., сочат данните на статистиката.

Общо постъпленията от легловата база в страната от нощувки за 9-те месеца на тази година са над 596.1 млн.лв., показват данните от статистиката. Местата за подслон - хотели и квартири се увеличили с над 13.7 на сто спрямо същия период на миналата година, уточняват от НСИ. Леглата в тях обаче са се увеличили с над 8.3 на сто.

Неотдавна шефът на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев прогнозира, че  приходите от туризъм за 2007 г. ще надминат 2,2 млрд. евро, като нетните приходи (разликата между приходите от международен туризъм и разходите на български граждани за пътувания в чужбина) възлизат на около 1,3 млрд. евро. Очакванията за общия брой на чуждестранните туристи у нас за тази година (без транзитно преминаващите) са за около 5,4 млн.

Според шефовете на Туристическата камара, тези резултати са сравнително високи, като се има предвид, че показват ръст на приходите на годишна база от 10% и ръст на туристите от 8%. На фона на резултатите на съседните ни страни обаче бледнеят - за миналата година приходите на Гърция са около 12 млрд. евро, а на Турция - около 16 млрд. евро.

Летният туристически сезон, както и мнозина сами са се уверили, премина добре, но “засенчван" донякъде от несекващото строителство на хотели по Черноморието ни въпреки официалните забрани. Ако има нещо положително в този факт, това е, че повечето от построените напоследък хотели са категория 4 или 5 звезди, коментират запознати. Всички обаче вече признават, че презастрояването по Черноморието е един от основните проблеми в туризма.

Една от основните цели на българския туристически сектор през следващите години е привличането на заможни туристи и съответно развитие на тези продукти, които са привлекателни за този сегмент туристи, смятат експерти от Туристическата камара . В тази посока наличието на хотели от висока категория (които към момента са достатъчно) с подобаващо обслужване в тях (което не винаги е на ниво) са само част от въпроса. Напоследък в САЩ, а вече и у нас, стана популярно закупуването на хотелски апартаменти. Те се ползват от собственика само около 1-2 месеца от годината, а през останалото време притежателят на хотела (където се намира апартамента), може да дава апартамента на хотелски начала - което е изгодно и за двамата собственици. По последни данни у нас вече са закупени от чужденци около 10 000 хотелски апартамента.

Голфът и ловът традиционно са привлекателни за много от заможните чужденци, а и българи. И България има условия и потенциал за развитие по тези направления. За яхтения туризъм засега не може да се каже същото, защото имаме само едно действащо яхтено пристанище в Свети Влас, открито това лято, но има проекти за още няколко.

Що се отнася до дела на различните видове туризъм и съответно на приходите от тях, експертите са категорични, че морският туризъм ще си остане водещ, като през следващите няколко години неговият дял в общите приходи от сектора ще продължи да бъде около 75%.

Видяна общо: 476 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.