Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

С памук в ушите за природата

Дата: 27.11.2007

Кабинет в оглушки – на 29.11 сутринта пред МС гражданите ще са с памук в ушите

Поредното, към 30то гражданско присъствие за приемане на всички зони от европейската екомрежа Натура 2000 ще се състои на обичайното време и място, както всеки четвъртък от март месец досега пред МС от 9.30 ч. преди началото на редовните заседания на Кабинета. Гражданите, защитаващи Натура 2000, ще бъдат с памук в ушите както министрите, които си правят оглушки за съветите и желанията на гражданите си, навременното приемане на обхвата на мрежата, опазването на природата ни, предотвратяването на санкции и спирането на всякакви еврофондове за местата с нарушение – всичко това в интерес на шепа крупни инвеститори.

Исканията на гражданите са в Натура да бъдат приети:

  • Рила-буфер - по Директивата за видове и местообитания;
  • Калиакра и Иракли-Емине по Директива за птиците в пълната си част; както и
  • отпадане на т. 3 с условието на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов да не се включват териториите „с приет общ и/или подробен устройствен план (ОУП, ПУП) към датата на обявяване на зоната” и концесионните площи, което практически елиминира всички зони по морето.

Гражданите припомнят, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обеща да предостави на гласуване от Кабинета всичко, одобрено от екипа учени от БАН. Това обхваща и зоната Рила-буфер, в която наскоро започнаха незаконни строителни действия, за които МОСВ наложи глоба на община Сапарева баня. Резултат от това обаче няма, строителните дейности продължават, а наскоро природозащитничка бе наранена там от местни жители.

Акцията е подкрепена от коалицията от граждански и неправителствени организации За да остане природа в България и организирана от гражданските групи Граждани за Рила и За Натура 2000, като последната провежда всеки четвъртък на това място акции в подкрепа на пълния обхват на мрежата от март месец досега.

При неудовлетворително решение на МС –неприемане на Рила-буфер, недостатъчен обхват на зоните или приемане на условието за отпадане на земи с “приет ОУП и/или ПУП към датата на обявяване на зоната и концесионни площи” природозащитниците ще уведомят официално Европейската комисия за неспазване на критериите и условията на еко-мрежата и ще поискат изпълняване на предвидените за подобни случаи санкции: започване на наказателна процедура, спиране на всички еврофондове за общините с попадащи проблемни зони - подложени на унищожение или с орязани граници заради приети ОУП, ПУП или концесии.

Коалиция от граждански и неправителствени организации
За да остане природа в България

За контакти:
Катерина Раковска  0886 178 373
Андрей Ковачев 0887 788 218
www.Forthenature.org

Видяна общо: 442 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.