Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Разширете своя кръгозор

Дата: 30.11.2007

Учредяване на награда за млади европейски журналисти, работещи по въпроси, свързани с разширяването на ЕС

Брюксел, 15 ноември 2007 – Млади журналисти от цяла Европа са поканени да участват в паневропейски конкурс. Организатор на събитието е Европейската комисия, Главната дирекция по въпросите на разширяването, в сътрудничество с Асоциацията на младите европейски журналисти. Целта на конкурса е да насърчи млади европейски журналисти да отразят политиката на разширяване на Европейския съюз и да изразят възгледите си за нея.

През петдесетгодишната си история Европейският съюз се разрасна от първоначалните 6 държави-членки до 27. С население от близо 500 милиона души, днешният Европейски съюз е далеч по-силен и много по-влиятелен от времето, когато включваше 6 държави- членки и население, не надвишаващо 200 милиона души.

Разширяването е един от най-мощните инструменти на политиката на ЕС. Привлекателната сила на ЕС допринесе за преобразуването на страните от Централна и Източна Европа в модерни, добре функциониращи демокрации. Съвсем наскоро тя успя да предизвика важни реформи в страните кандидатки и потенциални кандидатки (Хърватия, Бивша югославска република Македония, Турция, както и Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН). Всички европейски граждани имат интерес техните съседи да са стабилни демократични страни и проспериращи пазарни икономики. Разширяването е старателно контролиран процес, който подпомага преобразуването на участващите в него страни, като допринася за разпростирането на мира, стабилността, просперитета, демокрацията, човешките права и законността в цяла Европа.

Младите европейски граждани могат да извлекат особена полза от тази общност от многообразни ценности и култури, тъй като за тях е все по-лесно да пътуват и изучават чужди езици чрез програмите за обмен на ЕС. В по-дългосрочна перспектива именно те ще бъдат най-облагодетелствани от разширяването на ЕС. Като дават израз на възгледите си за бъдещата Европа, младите журналисти допринасят значително за формирането на възгледите на тяхното поколение.  В рамките на конкурса от участниците се иска да представят своя наскоро публикувана статия (с дата на публикация между януари 2007 и 15 март 2008 година). Като източник на вдъхновение за журналистическата си работа, те могат да видят статии на свои колеги, посветени на разширяването на ЕС и публикувани на специално създадения за конкурса уебсайт http://www.eujournalist-award.eu/. Участието в конкурса може да стане с текст, написан на някой от официалните езици на ЕС или на езика на някоя от страните-кандидатки или потенциални кандидатки.

В обръщение към младите участници в конкурса Комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен каза: "Приветствам учредяването на конкурса и с нетърпение очаквам да науча повече за мнението на младите журналисти за политиката на разширяване. Те допринасят значително за формирането на схващанията на тяхното поколение. Искам да ги поканя да споделят своите опит и визия относно общото ни европейско бъдеще. Идеите им допълнително ще насърчат дебатите, които ще дооформят облика на нашия континент."

През април 2008 година националните журита, състоящи се от представители на медиите, ще изберат статията-победител за всяка една от страните, а избраните статии ще бъдат публикувани на уебсайта на конкурса. Всеки от 35-те победители ще бъде поканен на обиколка из балканските страни и ще има възможност да участва в конференция с представители на медиите от различни страни през юни 2008 година. "Победителите не само ще бъдат наградени, но и ще получат възможност да обменят мнения с по-опитни техни колеги и с професионалисти от сферата на медиите. С тази награда искаме да изградим мрежа от млади журналисти в страните на ЕС, както и в страните кандидатки и потенциални кандидатки", подчерта Ана Сийтам, говорител на Асоциацията на младите европейски журналисти, обединяваща 48000 млади журналисти в Европа.

Координати за връзка:
Claire Castel
Европейска Комисия/Главен Директорат по Разширяването
Телефон: +32 (0)2 296 61 78
Имейл: Claire.Castel@ec.europa.eu

Bernadette von Vopelius-Feldt
Media Consulta International Holding AG
Телефон: +49 (0)30 650 00 361
Имейл: b.vopelius@media-consulta.com

Видяна общо: 783 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.