Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Огледала за 96 000 евро на пъпа на София

Дата: 25.06.2007

Българската столица скоро може да се сдобие с Нулев километър. Такива съоръжения има в големите градове по света. Те са туристическа атракция и събират много хора.

Авангардистът Добрин Пейчев представи в петък пред храм-паметника Св. Ал. Невски проекта си. Идеята е комплексът да се изгради в градинката между Алеята на художниците пред патриаршеската катедрала и Военния клуб. Върху кръгла каменна основа ще се поставят четири елипсовидни метални огледала, ориентирани по посоките на света. Те ще имат формата на цифрата нула и в тях ще се оглеждат Св. Ал. Невски, древната църква Света София и всички околни сгради. Туристите ще могат да въртят огледалата по посока на родните си места. Около каменната основа ще има спираловидна алея с каменни пейки. Върху тях ще се гравират имената на европейските и световните столици и разстоянията до тях в километри.

Мястото е златното сечение на София, то е изчислено още през 1920 г. от експерти от географския институт към тогавашното министерство на войната. Учените са правили сложни и дългогодишни сметки по звездите.

Не е ясно кога проектът може да се реализира. В момента той е само на хартия. Очаква се след местните избори наесен новите общински съветници да обсъдят реализацията на Нулевия километър.

Изработката и монтажът на комплекса ще струва 96 000 евро. Не е ясно откъде могат да се съберат парите. Посолствата могат да наддават, за да бъдат гравирани върху каменните пейки имената на техните столици, каза с усмивка авангардистът.

Видяна общо: 523 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.