Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

На Дунав вадят едри мъздруги

Дата: 24.06.2007

Да ловиш едри мъздруги на плувка по река Дунав, е истинско удоволствие. Рибите се ловят по цялото протежение на българския бряг. Избират се места с дълбочина от 2 до 4 м. в близост до брега, със слабо течение и за предпочитане около паднали дървета, потопени върби или храсти. Избират се места с глинесто дъно и по възможност с по-разнообразен релеф. Мъздругите не показват явно своето присъствие. Те много успешно се привличат от захранката и ако попаднем на място, на което се въртят по естествен път, уловът е гарантиран. Тази красива риба се лови и в долната част на всички притоци на реката, но там излизат по-дребни екземпляри. Едрите по това време на годината се търсят в голямата река. Местните рибари добре знаят дашните места и на тях ежедневно има мераклии.

Най-успешният метод за привличане на рибите е хвърлянето на топки. Захранката се омесва жилава и се облепва около плосък речен камък. За предпочитане е да съдържа пресен хляб, пакет готова речна или универсална захранка и малко бели червеи. За начало се хвърлят 3-4 големи плоски топки, а по време на риболова се захранва с малки топки и бели червеи. Житото също дава добър резултат. Лови се на 2-3 г плувка, тънко влакно с повод не по-дебел от 0,14 мм. Мъздругата се лови много добре на грозд бял червей, на троха, на грах, царевица, черница и т. н. Има места по реката с надвиснали над водата черничеви дървета. Там в сезона на зреене на плодовете се правят страхотни улови на черница. Ловят се огромни риби с тегло над килограм. На местата, на които се лови мъздруга, често кълват и платика, бабушка, шаран, а на местата с по-силно течение и скобар.

Друг метод за риболов на мъздруга е дунавската "мамка". В мрежеста торба се поставят 3-4 начупени хляба, торбата се завързва с метална халка, през която минава дебела корда, на чийто край е закачена стиропорна тапа. Течението отмива трохи от хляба и бързо събира рибите. Плувката минава покрай стиропора и следва потапяне. При този риболов се ловят успоредно както мъздруги, така и скобари, а привечер и платики, и морунажи. Сега много добре се ловят мъздруги в района над пристанището на с. Арчар, местността Чифталера, буните над Видин, пристанището на гр. Лом, под Русе и край новия град Мартен.

в-к Стандарт

Видяна общо: 730 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.